Hoće li 11. novembra biti učvršćena pozicija SNSD-a u RS-u?

151

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne odustaje od održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a. Krajem prošle sedmice najavio je da bi posebna sjednica tog parlamenta trebala biti održana 11. novembra o Deklaraciji SDA, koja je za Dodika, ali i za vlast u entitetu neprihvatljiva i neustavna. Najave su da bi poslanici mogli raspravljati i o Bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika.

MARKETING

Nakon prošlonedjeljnog sastanaka s Markom Pavićem, predsjednikom DNS-a, stranke članice vladajuće koalicije, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je intenzivne političke razgovore i pripreme u vezi s posebnom sjednicom.

«Na njoj će biti teme u vezi sa statusom RS-a, pozicijom RS-a u vezi s Dejtonskim sporazum i praksom koja je antidejtonska. Kao dvije političke partije potpuno ćemo jedinstveno istupiti šta treba raditi i usvojiti zajedničke zaključke», poručio je Dodik.

Politički analitičar i komunikolog iz Banje Luke Mladen Bubonjić smatra da je ova sjednica slična onoj povodom obilježavanja 9. januara – da učvrsti poziciju SNSD-a, da pokuša da ostvari tzv. sverpsko političko jedinstvo.

Bubonjić još smatra i kako će Dodik i ovaj put opozicione političke partije dovesti pred svršen čin – da podrže zaključke parlamenta: «Imali ili ne imali drugačiji stav povodom ovih pitanja – ili 9. januara ili Deklaracije ili Bonskih ovlaštenja – oni moraju da idu niz dlaku SNSD-u. Kada bi imali drastično drugačiji politički stav, znaju da bi izgubili veliku podršku u javnosti RS-a».

«Mislimo suštinski da je omalovažanje skupštine RS-a ako se na deklaraciju jedne stranke odgovara posebnom sjednicom. Ako je to bila deklaracija SDA, neka SNSD odgovori svojom deklaracijom ili nekim drugim dokumentom», poručuje Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Inače, posebna sjednica entitetskog parlamenta najavljena je nakon što je Vlada RS-a Vijeću sigurnosti UN-a uputila pismo u kojem poziva međunarodnu zajednicu da osudi Deklaraciju SDA jer deklaracija, kako se navodi u pismu, poziva na ukidanje dejtonske strukture BiH.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara