Politika

Hoće li Skupština ZDK prihvatiti izmjenu diskriminatornog Zakona o osnovnoj školi?

Dana 27.08.2019. godine, u utorak će se održati 12 sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Između ostalog, Skupština će raspravljati i o inicijativi poslanika Vedrana Kasera (SDP) o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnoj školi ZDK.

24.04.2019. godine poslanik Vedran Kaser je podnio predmetnu inicijativu, a istu je obrazložio na sljedeći način:
“Zbog uočenih nedostataka u članu 19. (Upisno i gravitaciono područje) Zakona o osnovnoj školi zadužuje se resorno ministarstvo, Pedagoški zavod kao i Vlada ZDK da odmah pokrenu izmjene i dopune Zakona o osnovnoj školi kao i ostalih podzakonskih akata koji uređuju oblast osnovnog obrazovanja i to na način da se u član 19. postojećeg zakona doda stav:
(15) Na osnovu odobrenja ministra, u školu kao javnu ustanovu može se upisati i učenik koji ima prebivalište na području druge općine na teritoriju Zeničko-dobojskog kantona, odnosno na teritoriju Bosne i Hercegovine, ukoliko škola ispunjava uvjere propisane Standardima i normativima.

Zbog upisnih rokova tražim da se što hitnije pristupi izmjenama i dopunama Zakona o osnovnoj školi, a koje bi omogučile jednu od temeljnih sloboda, slobodu kretanja kao i pravo na obrazovanje, koji su zagaratovani i Ustavom.“
Na ovu inicijativu je svoje mišljenje dalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK kojim tvrdi da za izmjene i dopune predmetnog zakona nisu stečeni uslovi. Vlada ZDK je prihvatila takvo mišljenje Ministarstva.

Naime, pozadina cijele priče oko izmjena i dopuna Zakona o osnovnoj školi ZDK je činjenica da rubne općine Zeničko-dobojskog kantona koje su naslonjene na Kanton Sarajevo imaju problem što postoji određen broj građana koji imaju prijavljeno prebivalište u Kantonu Sarajevo, a žive u Zeničko-dobojskom kantonu. Razlozi za takvu pojavu su prije svega životni, posao, liječenje i ostali benefiti koje ostvaruju u Kantonu Sarajevo kao bližoj destinaciji od Zenice. Logična pojava je da ti građani pored sebe u Kanton Sarajevo prijavljuju i svoju djecu. I tu se javlja problem oko primjene Zakona o osnovnoj školi ZDK. Predmetni Zakon ne dozvoljava djeci sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo ili bilo kojem drugom kantonu da se upišu u osnovne škole na području Zeničko-dobojskog kantona. Prije svega, ovakav Zakon je nesporno diskriminirajući. Pored toga sto Zakon o osnovnoj školi ZDK promoviše diskriminaciju, javljaju si i praktični problemi da djeca iz Breze, Visokog, Olova moraju ići u škole u Kanton Sarajevo. Dalje, možda i najveći problem koji se javlja je taj što je pohađanje osnovne škole obavezno, a u Kantonu Sarajevo osnovno školstvo počinje sa predškolskim obrazovanjem, pa dolazimo do pojave da roditelji iz Zeničko-dobojskog kantona sa prijavljenim prebivalištem u Kantonu Sarajevo ne mogu upisati djecu u osnonovnu školu ni u Kanton Sarajevo, ni u Zeničko –dobojski kanton. Ostavlja se otvorena mogućnost da roditelji budu prkršajno kažnjavani zato što im zakonski propisni ne dozvoljavaju upis djece u škole. Pored pojedinačnih problema, javlja se i društveni problem, a to je sve manje djece u školama, što podrazumjeva i otkaze prosvjetnim radnicima i u konačnici gašenje ili pripajanje škola.

Svakako biće zanimljivo ispratiti narednu sjednicu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao i ispratiti ponašanje i glasanje poslanika koji dolaze iz Breze, Visokog i Olova, a pripadaju skupštinskoj većini. Ostaje nada da skupštinska večina neće podržati diskriminatorsko mišljenje resornog Ministarstva i Vlade ZDK i da će podržati inicijativu poslanika Vedrana Kasera.

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh