Hoće li Vijeće ministara BiH razmatrati izmjenu PDV-a?

150

Početak ove godine obilježen je pričom o mogućem povećanju jedinstvene stope PDV-a sa 17 na 19 posto. Otkako se naplaćuje PDV u našoj zemlji, građani plaćaju po istoj stopi i osnovne životne namirnice, ali i luksuz. Da li će doći do povećanja PDV-a ili uvođenja diferencirane stope, što predlaže prvi čovjek Vijeća ministra BiH, nejasno je zbog mnogih dilema i političkih neslaganja.

MARKETING

 

Pri samom preuzimanju funkcije i fotelje predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija, iskustvom entitetskog ministra finansija, nametnuo je priču o povećanju PDV-a. Konkretno, spominje diferenciranu stopu PDV-a.

– Mogućnost izmjene stope PDV-a kao dio politke smanjenja opterećenja rada kako bi se došlo do povećanja plata i smanjila zbirna stopa doprinosa poslodavcima – naveo je Tegeltija.

Upravo bi diferencirana stopa, po uzoru na evropske zemlje, značila uvođenje i povećanje stope za pojedine robe i usluge. U BiH godinama je na snazi jedinstvena stopa PDV od 17 posto. Zbog čega se jadnako oporezuju osnovne životne namirnice i luksuzna roba. Difernciranu stopu podržavaju i poslodavci u FBiH. Kažu, značilo bi povećanje potrošnje, ali i životnog standarda građana.

– Ukoliko bi taj prihod išao na račun smanjenja doprinosa na rad, a nikako na javnu potrošnju, podržali bismo to rješenje jer bi se umanjili doprinosi – poručuje Adnan Smailbegović, predsjednik Uduženja poslodavaca FBiH.

Upravo je bh. političarima PDV bitan jer puni budžete. Da je tako pokazuje i primjer: budžet institucija BiH za 2019. godinu iznosio je 966 miliona maraka. Od toga 750 miliona je indirektnih poreza. I zato politička neslaganja oko mogućeg novog Zakona o PDV. Prva stepenica bila bi usalašavanje Upravnog odbora UIOBiH.

– Ja kao predsjedavajući UIOBiH nikad nisam bio za to da se ad hoc na osnovu nečije političke volje, želje ili bilo šta, donese jedna takva odluka – poručio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH (HDZBiH).

Sličanog stava je i HDZ-ova federalna ministrica finasija Jelka Milićević, inače članica Upravnog odbora, koja kaže da je potrebno iskoristiti sve mogućnosti prije povećanja PDV-a. Federalni premijer tih, dok je premijer RS-a glasno za diferenciranu stopu. Struka ipak smatra da bi povećanje PDV ugrozilo ionako težak život bh. građana.

– Potrebno je prvo rasteretiti porez na rad i onda pratiti situaciju. Ukoliko to pokaže dobre rezultate u vidu da se to rasterećenje poreza na rad odražava tako što će radnik dobit veću platu, onda bi u nekom modusu možda bilo dobro da se poveća stopa PDV-a, da bi država sebe namirila – ističe Sanel Halilbegović, profesor na Internacionalnom univerzitetu.

U sadašnjem Nacrtu zakona o PDV-u izmjena ili povećanja nema. Hoće li ih i biti, zavisi od raspoloženja entitetskih komisija, a zatim i Vijeća ministara BiH. Kakav će tekst zakona doći na usvanjanje na skupštinske stolove – nepoznanica je. Sve je zavijeno brojnim dilemama i političkim nesuglasicama.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara