Holandija prva u Evropi kineski progon muslimana nazvala genocidom

123

Holandski parlament usvojio je u četvrtak neobavezujući prijedlog u kojem se tretman muslimanske ujgurske manjine u Kini naziva genocidom, što je prvi takav potez jedne evropske zemlje.

MARKETING

„U Kini se dešava genocid nad ujgurskom manjinom“, kaže se u prijedlogu, ali se u njemu kineska vlada nije direktno navela kao odgovorna.

Aktivisti i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava tvrde da je najmanje milion muslimana zatočeno u kampovima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang.

Aktivisti i neki zapadni političari optužuju Kinu za mučenja, prisilni rad i sterilizaciju muslimana.

Kina poriče da krši ljudska prava u Xinjiangu i tvrdi da se u kampovima odvija stručno osposobljavanje, potrebno zbog borbe protiv ekstremizma.

Premijer protiv rezolucije

Kineska ambasada u Hagu tvrdi da da je svaka sugestija o genocidu u Xinjiangu „direktna laž”, te da holandski parlament namjerno blati Kinu i grubo se miješa u kineske unutrašnje stvari”.

Ranije ove sedmice, Kanada je usvojila rezoluciju u kojoj se tretman Ujgura u Kini naziva genocidom, a glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je državni sekretar SAD-a Antony Blinken jasan u stavu da se u Xinjiangu odvija „genocid“ sa elementima „zločina protiv čovječnosti“.

Holandski premijer Mark Rutte, konzervativac, glasao je protiv rezolucije, a ministar vanjskih poslova Stef Brok kaže da vlada neće koristiti termin genocid, jer tako nisu odlučili Ujedinjene nacije i međunarodni sud.

Autor prijedloga, zastupnik Sjoerd Sjoerdsma odvojeno je predložio lobiranje kod Međunarodnog olimpijskog komiteta da se Zimske olimpijske igre 2022. izmjeste iz Pekinga.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.