Hong Kong dodatno pooštrava ograničenja za putovanja

101

Hong Kong će dodatno pooštriti ograničenja za putovanja zbog koronavirusa. Ograničenja će biti uvedena uprkos zabrinutosti poslovne zajednice da grad ostaje na neodređeno vrijeme odsječen od ostatka svijeta, s jednim od najstrožih karantinskih režima na svijetu.

Posjetioci iz većine zemalja po dolasku moraju provesti od 14 do 21 dan u hotelskom karantinu.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je da će Hong Kong sada ići još dalje i pokušati uvjeriti kineske čelnike da obnove putovanja s kontinetalnom Kinom.

– Uskoro ćemo objaviti da će većina izuzeća od karantina odobrenih određenim grupama posjetilaca koji dolaze iz inostranstva i Kine biti otkazana – rekla je Lam, dodajući da će samo radnici, poput prekograničnih vozača kamiona, moći putovati bez karantina, prenosi AFP.

Trenutno Hong Kong dopušta određenim grupama da ne idu u karantin ili da mogu biti u karanitnu kod kuće. Među njima su diplomati i poslovni ljudi, kao i neki stanovnici kontinetalne Kine s boravišnom potvrdom Hong Konga.

Lam nije detaljno navela kojim kategorijama će sada biti odbijena izuzeća.

Prošlog mjeseca, holivudskoj zvijezdi Nicole Kidman bilo je dopušteno da preskoči karantin kako bi snimila televizijsku emisiju, što je izazvalo kritike javnosti.

Lam je ranije izjavila da je ponovno otvaranje prema kontinentalnoj Kini “važnije” od obnavljanja međunarodnih putničkih veza Hong Konga.

Poslovna zajednica Hong Konga sa sve većim ogorčenjem gleda na ponovno otvaranje rivalskih finansijskih središta poput Singapura, Tokija, Londona i New Yorka.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.