Hor Gaudeamus pjesmom ‘Sarajevo na visoku gledu’ obilježio 30 godina rada

150

Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski hor “Gaudeamus” je, nakon pet godina pauze izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku “Sarajevo na visoku gledu2, u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.

MARKETING

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Arnautović pisao za ovaj hor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a video editing potpisuje Alma Ferović Fazlić, saopšteno je iz Gaudeamusa.

Prihvatio sam izazov da nakon pet godina kada smo zadnji put koncertirali, u uslovima kada nismo jedni uz druge, bez ijedne probe, pokušamo realizirati jednu od mojih stilizacija. Ovaj način izvedbe je novo iskustvo i pozitivno sam iznenađen rezultatom – izjavio je Arnautović.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju horske domaće literature i horskog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se više od 100 članica hora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja. Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u horu, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme “Tri djevojke”.

Brojni koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta inače svrstavaju hor “Gaudeamus” u vrhunske interpretatore horske muzike i njegovatelje muzičke kulturne baštine BiH.

Profesor emeritus Rešad Arnautović, koji slavi 45 godina umjetničkog i pedagoškog rada, s ovim horom je ostvario više od 200 nastupa i koncerata u zemlji i inozemstvu, saopšteno je.

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara