Hrvatska: Kurban bajram pod epidemiološkim mjerama

141

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz u Zagrebačkoj džamiji i džamijskom dvorištu pod posebnim epidemiološkim mjerama, a centralno bajramsko slavlje održano je u džamiji u Rijeci.

MARKETING

Velik broj vjernika iz Zagreba i okolice klanjao je bajram-namaz pod posebnim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa, tako da je džamijski prostor primio svega dvjestotinjak vjernika sa zaštitnim maskama i na propisanoj distanci, dok je većina vjernika namaz klanjala na džamijskoj terasi i u dvorištu Zagrebačke džamije.

Prilikom ulaska na džamijsku terasu vjernici su se dobrovoljno upisivali kako bi se, u slučaju pojave novog slučaja zaraze, mogle poduzeti adekvatne epidemiološke mjere i propisala samoizolacija za kontakte sa zaraženim osobama.

Hutbu reisul-uleme Huseina Kavazovića vjernicima je pročitao imam Aziz ef. Alili u kojoj je posebno ukazano na potrebu pridržavanja epidemioloških mjera i savjeta.

Centralno Kurban-bajramsko slavlje u Riječkoj džamiji predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, a sve je uživo prenosio državni informativni servis Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Muftija Hasanović je u svojoj hutbi pozvao na molitvu za uspješnu borbu protiv pandemije koja je zahvatila cijeli svijet. Upozorio je kako islam nalaže poštivanje naredbi i pridržavanje zabrana te pozvao na savjest sve one koji poriču opasnost koronavirusa.

“Ove godine nemamo nikoga na svetim mjestima da čini dovu za nas, nužno je da dove pojačamo u svojim džamijama, kućama i naseljima”, poručio je u bajramskoj hutbi u Rijeci muftija Hasanović.

Poručio je vjernicima da se ponašaju odgovorno i da slušaju poruke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, da nastoje da bajramska okupljanja ne budu mjesta širenja virusa te da se sa zahvalom odnose prema medicinskom osoblju i svim drugim službenicima koji se u Hrvatskoj bore protiv koronavirusa.

Istaknuo je kako je veliko zlo pozivati se na islam, judaizam ili katoličanstvo, a činiti zlo drugima.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara