Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović zabrinuta za radnike u Aluminiju

449

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika kompanije Aluminij, a zbog eskalacije problema u toj strateški važnoj kompaniji zatražila je i očitovanje Vlade Republike Hrvatske.

MARKETING

Ocijenila je kako je eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja očitih problema u poslovanju te strateški važne kompanije.

“Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje hrvatske Vlade”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović u priopćenju.

Proizvodnja u Aluminiju prekinuta je u noći s 9. na 10. jula, kada je četiri minute iza ponoći mostarska kompanija isključena s mreže električne energije, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je kompanija s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 miliona konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara