Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko “Huliga...

“Huliganstvo” u Visokom 1931.godine na utakmici između Jadrana i zeničkog Sokola kada se i sablja morala potezati do pola

406

Da je navijačka svijest i posebna ljubav prema fudbalu u Visokom postojala i prije 86 godina potvrđuju dva dokumenta od 06.06.1931.godine. Naime, u izvještaju Mamić Mahmuda, upravno kancelarijskog činovnika sreza zeničkog, a koji je pisao za načelnika sreza zeničkog, možemo vidjeti da je po službenoj dužnosti boravio u Visokom sa vodnikom žandarmerijskog voda gospodinom Kremlingom. Razlog je bila utakmica između Š.K Soko iz Zenice i Š.K Jadran iz Visokog. Kako piše u izvještaju Visočani su još za vrijeme prve utakmice odigrane u Zenici zaprijetili da će biti problema u Visokom. Za vrijeme utakmice je došlo do nereda na samom igralištu ali je utakmica privedena kraju.

Međutim i nakon utakmice bilo je nereda i “huliganskih” ispada na putu prema Željezničkoj stanici. Kako nadalje u svom izvještaju piše upravno kancelarijski činovnik sreza zeničkog, Visočani su fizički napali članove zeničkog Sokola i gađali ih kamenjem i busenjem zemlje, a pravi problem je nastao kada je jedan manji busjen pogodio i vodnika žandarmerijskog voda gospodina Kremlinga. U tom trenutku natporučnik Kremling je čak izvukao i svoju sablju do pola i upozorio visočke “huligane” tog doba da prestanu. Prilikom dolaska na Željezničku stanicu dvojica državnih činovnika cijeli slučaj su prijavili policijskom činovniku gospodinu Oklopdžiji koji je odmah zeničke Sokole stavio pod zaštitu i naredio da se visočki napadači pohapse.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.