I ovo je Visoko: Zloupotreba policije za ličnu promociju na iftarski način

2366

Još od 2012. godine, a to su nam u neposrednim razgovorima potvrdili i najviši policijski službenici u ZDK-u, u Visokom traje neviđena borba i potreba da se policija stavi pod politički uticaj vlasti. Nigdje kao u Visokom, u ostalih 11 gradova u ZDK nije izražena tolika potreba za političkom kontrolom i upravljanjem nad policijskim strukturama. Za to mora postojati neki dobar razlog, a ako vidimo šta se sve dešavalo u Visokom od 2012. do danas i ako nam prije sedam godina nije bilo baš najjasnije, onda nam je danas to savršeno jasno, počev od unosne prodaje droge, pucnjava, prijetnji, napada na novinare, skrivanja izvještaja najbližih članova porodice bliskih vlasti, korupcije, neriješenih slučajeva paljevina, dilanja…

MARKETING

Svaka se prilika pokušava iskoristiti da bi se javnosti prikazalo kako je policija na ovoj ili na onoj strani, iako ta ista policija prima platu od našeg poreza i trebala bi biti striktno vezane za građane i njihovu zaštitu, a nikako za političke centre moći, posebno neke male i beznačajne lokalne koji su umislili da su veći i od Kantona, Federacije i Države.

Interesantno, samo dan nakon Dana policije ZDK, u Visokom Sindikat policije Visoko organizuje iftar, ali su u toj organizaciji nejasne neke stvari, golim oko uočljive na samoj pozivnici.

Prije svega pozivnica je ljubičaste boje, suprotno od plave koju obično koristi policija za slične svrhe pa tako postoji dilema da li se radi o promociji “Violeta” toaletnih proizvoda ili “ljubičastoj vlasti” koja rukovodi visočkim poslovima na određeno vrijeme. Zatim je nejasno, ako to radi Sindikat policije i poziva na iftar, kakve veze u prvoj rečenici imaju Grad Visoko i javno preduzeće JP “Visoko Ekoenergija”, i to posebno u situaciji masovnih krivičnih prijava, tužbi, sudskih procesa i napada na novinare koji se dešavaju u Visokom (koji su osudili predstavnik OSCE za slobodu medija Harlem Desir, Udruženje novinara, Društvo novinara, većina političkih subjekata u Visokom), i koji će tek da dobiju sudske epiloge u vremenu pred nama. Uz sve to postoji i sudski proces unutar same firme JP “Visoko Ekoenergija”, gdje jedan od uposlenika vodi pravnu bitku u dokazivanju kako je konkurs za izbor direktora naštiman, a kako saznaje Visoko.co.ba postoji i jedna krivična prijava u Tužilaštvu ZDK-a koja je vezana za plin, setove za korištenje plina i sport.

Kada su stvari takve kakve jesu, šta policija radi i ko je taj ko policiju svih građana Visokog od čijeg poreza primaju platu stavlja pod ljubičasti šator šačice privatnih interesa pojedinaca u vlasti, koja kontroliše i ovo javno preduzeće koje je očito sponzor i koje će, parama poreznih obveznika (kako su ostali bez onih 48.000 turskih eura iz Altindaga), platiti ovaj iftar!? Puno bi logičnije bilo da se ukine sramna odluka da svako domaćinstvo plaća 2KM mjesečno samo zato što uopšte posjeduje sat za korištenje plina, bez obzira što svakako i samo u Visokom se plin plaća avansno, nego da se parama javnog preduzeća plaća politička promocija vlasti i to ni manje ni više nego preko policije.

Da skratimo i stvari nazovemo pravim imenom. Policija je ovdje zloupotrijebljena za političke svrhe i promociju aktuelne vlasti koja će, kao i prethodnih noći, putem svog privatnog telala RTV Visoko izreklamirati i promovisati onoga koga treba i pod čijom su kontrolom. Oni koji su dobili pozivnice za ovaj predizborni iftar komesar Semir Šut, ministar Dario Pekić, komandir PS Visoko Elvedin Fišek, načelnik PU Visoko Fahrudin Pušina, premijer Mirza Ganić su zapravo samo jedna najobičnija ikebana u širem političkom projektu, zloupotrebi vjere i pripremi za lokalne izbore 2020. godine, gdje se bezličnoj masi, putem RTV Visoko, treba pokazati kako i policija podržava rad aktuelne općinske administracije u objektu koji još uvijek nema upotrebnu dozvolu za rad i šalje jasnu poruku da i policija podržava nezakonje i čini je siučesnikom u istom, a što je apsurd svojstven samo Visokom.

Bit će interesantno vidjeti ko će se pojaviti i ko će sve poslužiti svrsi političke promocije i zloupotrebi policije, o čemu će nas izvjestiti režimski mediji i privatni Facebook i Instagram profili lojalnih državnih službenika i namještenika i ko mora biti tu zbog ranijih sitnih oblika pažnje koje su činili prema vlasti i vlast prema njima. A oni časni policajci, njihov Sindikat kao i Komesar i Ministar trebali bi se pozabaviti puno pametnijim poslom od onog da budu ikebana za političku promociju pojedinca. Recimo za početak da nam otkriju ko je to prije godinu dana preko PIK-a kupio šest bubica za prisluškivanje predstavljajući se da to radi u ime PU Visoko, a koliko je nama poznato ne postoje u zvaničnim zapisnicima PS i PU Visoko!? Ko je palio kuće i auta po Visokom, napdao, udarao, i prijetio novinarima!? Odnosno koji su novinari lažno prijavljivali da su napadani i koji su policajci lažno i sramno svjedočili u svim ovim slučajevima.

Ostavite iftar tamo gdje mu je mjesto i prestanite Ramazan koristiti u političke svrhe.

Komentari

komentara