Naslovnica ZDK Privreda Ideja izgradn...

Ideja izgradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo ponovo aktuelizirana

839

Toplovod od Kaknja do Sarajeva koji bi omogućio jeftinije grijanje za domaćinstva, izuzetno je isplativa investicija, istakao je načelnik Kaknja, Nermin Mandra.

Kako kaže, u neformalnim razgovorima sa vlastima u Sarajevu, pokazano je interesovanje za ovaj projekt.

Ideja o grijanju Sarajeva iz Termoelektrane Kakanj stara je trideset godina ali, i pored svih studija i pozitivnih efekata, njome se još nijedna vlast nije ozbiljnije pozabavila. Termoelektrana u Kaknju ima kapacitet da grije Sarajevsku kotlinu, istakao je načelnik Općine Kakanj.

“U potpunosti podržavamo razmišljanja da se Sarajevsko-zenička kotlina grije na ovaj način iz Termoelektrane, smatram da je to strateški značajan projekat i sa aspekta korištenja vlastitih resursa i uglja i Termoelektrane“, izjavio je načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra.

O gradnji toplovoda govori se već neko vrijeme, a Mandra smatra da sada postoji i politička saglasnost i volja za realiziranje ovog projekta.

“Sa energetskog aspekta isplatnije je proizvoditi tu toplu vodu za zagrijavanje, nego praviti struju, tako da su i interesi Elektroprivrede sigurno tu u značajnoj mjeri zastupljeni.”

Kakanj se trideset godina grije na ovaj način, naglašava Mandra i poručuje da su iskustva građana izuzetno pozitivna.

“Grijanje Kaknja toplom vodom iz TE Kakanj je izuzetno dobro, cijene, posebno za domaćinstva su izuzetno prihvatljive, ja bih rekao jeftinije od svih drugih energenata, stabilan isporučilac. “

Prema procjenama stručnjaka cijena grijanja za Sarajevo, ali i za ostale gradove na ovoj trasi pala bi za 30%, smanjilo bi se izbacivanje ugljenmonoksida u periodu grijne sezone. Osim toga, ovaj dio države bi postao neovisan o ruskom gasu, što znači da bismo sami upravljali svojim resursima, zaključuju stručnjaci.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.