“Identitluk” je nova mostarska predstava sa umjetničkim i propitivačkim zadatkom

137

Nova koprodukcijska predstava “Identitluk”, nastala u saradnji između Studija za izdvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog pozorišta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, premijerno će biti izvedena u srijedu, 18. decembra u prostorijama HNK-a.

MARKETING

Drugo igranje predstave biće upriličeno 20. decembara u Narodnom pozorištu Mostar, a ulaz na ovu izvedbu je slobodan uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava “Identitluk” nastala je kao autorski projekat rediteljice Tanje Oručević Miletić, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla, a prema motivima zbirke eseja “U ime identiteta” libanonskog pisca Amina Maaloufa. Pokrovitelj projekta je BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

“Kompletna struktura predstave nastala je kroz vođene improvizacije glumačkog ansambla. Ta grupa mladih ljudi hrabro se uhvatila u koštac sa matricama i stereotipima kolektivnih identiteta koje (srećom!) ne doživljavaju kao svoje, ali koji im ipak kroje kapu i cementiraju neveselu budućnost, kao i ostatku društva u današnjoj BiH. Proces rada na ovoj predstavi je bio iskustvo zajedničke igre i istraživanja, s puno smijeha, ali i puno mozganja. Nadam se da ćemo i publiku uključiti u zajedničku radost igre, koja odagnava demone namrgođenih glava televizijskih vođa i njihovih stalnih refrena”, poručila je rediteljica.

Predstava “Identitluk” ima cilj da, osim umjetničkog dojma, kod gledalaca izazove potrebu za razmišljanjem, istraživanjem i razgovorom koji bi ih trebao navesti na nove spoznaje i otvaranje prema drugom i drugačijem.

Nakon decembarskih izvođenja u Mostaru, “Identitluk” će u narednoj godini gostovati u 19 bosanskohercegovačkih gradova s ciljem da što više građana pogleda ovu predstavu koja problematizira iznimno kompleksnu i delikatnu temu. Ulaz na svako izvođenje će biti besplatan uz prethodnu najavu dolaska.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz Narodnog pozorišta Mostar; Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara