Naslovnica Preporuka Film Igor Skvarica...

Igor Skvarica: Privilegija da otvorim 25. SFF je ostvarenje mog studentskog sna

35

Uloga domaćina ceremonije jubilarnog 25. izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je Igoru Skvarici, jednom od najtalentovanijih glumaca mlađe generacije, koji je u razgovoru za Klix.ba rekao kako je otvorenje SFF-a ostvarenje njegovog studentskog sna.
Vijest da će voditi ceremoniju 25. Sarajevo Film Festivala došla je potpuno neočekivano, kaže nam Skvarica i dodaje kako je prvo osjećaju veliko uzbuđenje, ali i tremu.

“Kada je popustila euforija shvatio sam da sam davno u nekim maštanjima ‘zacrtao’ da ću biti domaćin ceremonije 25. jubilarnog SFF-a i zbog toga se osjećam posebno lijepo i radosno. Ostvarila mi se želja koja je bila neki studentski san i to kada sam na nju potpuno zaboravio. Profesionalno je veliko priznanje, ali intimno mi je mnogo važnije jer sam posebno vezan za ovaj festival”, rekao je.

Za SFF ga, priča nam, vežu brojne uspomene, od prvog dana kada je došao na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu do danas.

“Provodio bih po deset ili dvanaest sati u kinu sa pauzama za kifle ili cigaretu, zacakljenih očiju isušenih od klima uređaja. Na nekom filmu bih vjerovatno zaspao na nekoliko minuta, ali bi se film na neki čudan način nastavio odvijati u mojoj glavi ili bi se miješao sa prethodnim, uglavnom, izlazio bih navečer prepun energije i željan snimanja filmova. Festivalu mogu zahvaliti jer sam imao priliku gledati neke od najuzbudljivijih autora i autorica u svijetu filma i otkrivati potpuno nove pravce i perspektive te na taj način kreirati svoj pogled na život i svijet kao i estetiku filma. Vjerujem da mnogi ljudi koji se ne bave filmom dijele moje osjećanje i da im festival, prije svega, predstavlja utočište i spas od banalnosti i trivijalnosti života kojem smo izloženi”, ispričao je.

Dodaje kako mu je upravo SFF pomogao u karijeri – jedne godine je radio na festivalu, naredne godine je bio polaznika Talent Campusa. Uslijedila je prva premijera filma u Takmičarskom programu, a prošle godine je kratki film “Dah” Ermina Brave u kojem je ostvario ulogu osvojila Srce Sarajeva.

“Postojanje takvog festivala motiviše mlade ljude tako da sam vrlo rano imao potrebu da na bilo koji način učestvujem u tom događaju. Sve to, kao i privilegija da otvorim 25. jubilarni SFF je snažna satisfakcija i podstrek kakav je neophodan mladim umjetnicama i umjetnicima. Festival godinama dokazuje da istinski cijeni i promoviše bh. filmske radnice i radnike što ohrabruje i obećava ekspanziju bh. kinematografije”, poručio je Skvarica u razgovoru za Klix.ba.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.