“Imaj hrabrosti da se služiš svojim razumom.”

470

Danas se navršava 291 godina od rođenja vjerovatno najvećeg njemačkog filozofa Immanuela Kanta. Rođen je 22. 4. 1724. godine u Königsbergu u tadašnjem Pruskom kraljevstvu (danas Kalinjingrad, Rusija), a umro je 12. februara 1804. godine u istom gradu.

MARKETING

U svoja tri epohalna djela postavlja tri pitanja u kojima odgavara na univerzalno pitanja svih filozofa: Kritika čistog uma (Šta mogu znati?), Kritika praktičnog uma (Šta trebam činiti?) i Kritika moći rasuđivanja (Čemu se mogu nadati?) i time daje odgovor na pitanje: Šta je čovjek?

U želji da razmislite u o njegovim idejama, izdvajamo neke od njegovih mudrosti:

– “Svaka politika treba da se pokloni pred moralom i samo tako se može nadati da će dostići, makar i polako, onaj stupanj kad će moći blistati trajnim sjajem.”

– “Imaj hrabrosti da se služiš sopstvenim razumom.”

– “Dvije stvari me ispunjavaju sve većim strahopoštovanjem i udivljenjem što više mislim o njima – zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama.”

– “Istinoljublje je osnovna i najbitnija crta karaktera. Čovjek koji laže nema karaktera.

– “Nikad i ništa ne izaziva pobunu više od nepravde. Sva druga zla koja trpimo nisu ništa prema ovom.”

– “Bolje je znati malo ali temeljno, nego mnogo i površno.”

– “Dobronamjernost može biti bezgranična, jer se tu ništa ne mora učiniti. No, s dobročinstvom je već teže.”

– “Htjeti postati djelomično boljim čovjekom uzaludan je pokušaj.”

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.