Naslovnica Zanimljivosti Indija pokreć...

Indija pokreće projekt “Velikog brata”: Skeniranje oka i lica svih stanovnika

43

Indija će skenirati otiske, zjenice oka i lica svojih stanovnika i tako će stvoriti biometrijski sistem koji bi sve dobivene podatke trebao povezati sa svim državnim sektorima. Na taj način olakašao bi se rad javnog sistema i stvorio bolji nadzor nad stanovništvom, prenosi New York Times.

Indija ima 1.3 milijarde stanovnika i ima mnogo problema u javnom sistemu. Cilj programa koji se zove Aadhaar je stvoriti identifikacijsku bazu podataka kojom bi se umanjila korpucija, lažna predstavljanja i bolje kontrolisao tok javnog novca.

Indijci će uskoro uslugama parkinga, bankovnih računa, penzija, socijalnih obroka, pa čak i polaganju ispita pristupati skeniranjem oka, lica ili otiskom prstiju. Prema pisanju New York Timesa sistem Aadhaar započeo je s radom 2009. godine, a do sada je obavezno biometrijsko skeniranje prošlo 99 posto stanovništva. Projekat je navodno do kraja 2017. godine koštao 3.5 milijardi dolara.

Prema riječima Narendra Modija indijskog premijera ovaj projekat do sada je uštedio Indiji 9.4 milijarde dolara kroz kontrolu državnih troškova. Sada su i druge zemlje zainteresovane za uvođenje istog sistema, a Kina je najavila pokretanje programa za nadzor koji se zasniva na prepoznavanju lica.

“Niko do sada nije ovakav projekat radio na ovoj razini i s ovakvom ambicijom”, rekla je Jacqueline Bhabha profesorica na harvardskom FXB Centru za ljudska prava. Dodala je i kako je registracija tako velikog broja ljudi nevjerovato postignuće.

Sistem Aadhaar ima i svoje nedostatke. Najveći problem je narušavanje privatnosti. Već je upućeno 30 tužbi indijskom Vrhovnom sudu u kojem se optužuje za krešnje temeljnog ljudskog prava – na privatnost. Prošle godine projekat je bio usred skandala kada su procurile informacije nekoliko miliona Indijaca. Nedostupnost internetau pojedinim mjestima izaziva česte prekide veze i zbog toga program ne može funkcionirati. Problem je i kod stanovnika koji se čitav život bave poljoprivredom i fizičkim radom, pa su im jagodice “nečitljive”.

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.