Indijski pisac sa svjetskom slavom posjetio Visoko: Irfan Mirza o slavi srednjovjekovne Bosne i Milima

546

Turistički potencijal Visokog i općenito Bosne i Hercegovine je naprosto nemjerljiv, čak i s onim segmentima koji nisu u potpunosti iskorišteni za kvalitetnu promociju. Vjerovatno jedno od najpotcjenjenijih turističkih mjesta u cijeloj državi jesu Mili, odnosno jedan od glavnih centara srednjovjekovne Bosne, koji se nalazi u visočkom naselju Arnautovići, a u kojem su krunisani bosanski kraljevi.

MARKETING

Ipak, iako nedovoljno eksploatisana, ova lokacija privlači brojne turiste iz cijelog svijeta koji stižu u Visoko i koji se žele upoznati sa hiljadu godina starom kulturom na ovim prostorima. Jedan od takvih turista je i Irfan Mirza,

On je tokom svoje posjete Milima zabilježio i jedan snimak, u kojem je svojim prijateljima i pratiteljima na društvenim mrežama pojasnio o kakvom mjestu je riječ.

“Srednjevjekovna država BiH vođena je s ovog mjesta, poznatom kao Mili, koje se danas nalazi u blizini Visokog. Iz Mila za BiH je bila obezbijeđena administrativna i birokratska funkcija države. Na ovom mjestu kralj Tvrtko Kotromanić je krunisan. U Visokom ovo mjesto je poznato po mnogo čemu drugom, osim prema dinastiji Kotromanića. Tu je, kako navode historijski podaci, stolovao Kulin Ban za čije vrijeme je srednjovjekovna Bosna narasla u veliku državu koja se bavila raznim pitanjima. Kulin Ban je uspio napraviti i prvi legalni ugovor na ovom području i to sa Dubrovnikom, a povećao je i slobodu tadašnje Crkve kao slobodu vjeroispovijesti.

Tek poslije takva državna pitanja će postati primjer za ostatak Europe, a sve je počelo upravo ovdje, u Milima”, ističe Irfan Mirza u svom snimku, koji možete pogledati u nastavku.

Komentari

komentara