Naslovnica Auto Infiniti odla...

Infiniti odlazi iz Zapadne Evrope

37

Japanski proizvođač premijum automobila nastavit će da posluje u Istočnoj Evropi, a fokusirat će se na rast prodaje na Bliskom istoku i ostatku Azije.

Nedavne spekulacije da bi Infiniti mogao da napusti Evropu zbog slabe prodaje nisu bile bez osnova.

Luksuzni japanski automobilski brend, koji je u vlasništvu Nissana, objavio je da u okviru restrukturiranja proizvodnje namjerava da se u potpunosti povuče iz Zapadne Evrope početkom 2020.godine.

Nakon tog datuma, operacije Infinitija u ovom dijelu Evrope biće svedene na servisnu mrežu radi održavanja postojećih vozila, ispunjavanja obaveza iz garancije i snabdijevanje tržišta rezervnim dijelovima.

U okviru restrukturiranja poslovanja, predviđeno je i gašenje proizvodnje dva modela koja se izrađuju u fabrici u britanskom Sanderlendu – riječ je o kompaktnim vozilima Q30 i QX30. Proizvodnja ova dva automobila okončaće se polovinom 2019.

S obzirom da se će ovako drastični potezi rukovodstva Infinitija odraziti i na budućnosti mnogih zaposlenih u toj kompaniji u Zapadnoj Evropi, japanski proizvođač obećao je da će uložiti napore da nađe alternativna rješenja za sve one čija radna mjesta budu ugrožena.

Iako Infiniti odlazi sa najvažnijeg evropskog regiona kada je riječ o prodaji automobila, to automatski ne znači da će napustiti i istočnoevropska tržišta, kažu u japanskom proizvođaču.

Osim toga, fokusirat će se i na tržišta Bliskog istoka i Azije gde Infiniti očekuje da nastavi sa rastom prodaje svojih modela.

 

 

Visoko.co.ba/Nezavisne.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.