Intervju / Armin Numanović dizajner murala Davorina Popovića: Magija sa dlanova visočkog umjetnika

985

Armin Numanović živi u Visokom. Ima 24 godine i diplomirani je grafički dizajner, sa diplomom Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno je student na master studiju, također na odsjeku za Grafički dizajn i vizuelne komunikacije.

MARKETING

1. Kada si završio srednju školu, kako si se odlučio da ćeš upisati Akademiju likovnih umjetnosti?

“Zahvaljujući raznim kreativnim angažmanima kroz školovanje u Gimnaziji “Visoko” odlučio sam da svoje školovanje nastavim u tom smjeru. Budući da je Grafički dizajn široko polje kreativnosti i ideja shvatio sam da je to put kojim želim da idem. Tako sam i postao student ALU Sarajevo.”

2. Zašto si se baš odlučio za grafički dizajn?

“Grafički dizajn predstavlja jedno ogromno područje u kojem se susreću ideje, kreativnost, komunikacija i ispoljavanje umjetničkih vještina. Iz tih razloga odlučio sam da će to biti moja profesija, jer predstavlja jednu uzbudljivu i nepredvidivu putanju na kojoj se redovno stiću nova poznanstva i nova iskustva.”

3. Da li si ikada prije imao susret s grafičkim dizajnom?

“Sa grafičkim dizajnom sam imao dodira još u srednjoj školi kao član omladinskog pozorišta “Teatar Total” gdje sam radio na vizuelnim identitetima koji su se vezivali za tada aktuelne predstave omladinaca. Naravno, kreativna dešavanja poput izrade panela/plakata u sklopu nastave uvijek su mi predstavljali posebno zadovoljstvo i užitak, jer sam mogao bilo koju lekciju predstaviti na svoj način izražavajući se vizuelno.”

4. Koji ti je bio najbolji, a koji najgori predmet na ALU?

“Smatram da su svi predmeti na mom odsjeku bili zanimljivi na svoj način. Ali svakako moram reći da se meni lično mnogo draži bili oni koji imaju praktični dio, nego teorija, jer takvi predmeti su puno uzbudljiviji. Također, poseban užitak pored grafičkog dizajna bilo mi je i bavljenje grafikom i grafičkim tehnikama, jer su bili prostor za oslobađanje umjetnika u meni.”

5. Koliko ti je vremena trebalo da dizajniraš mural Davorina Popovića?

“Mural Davorina Popovića je bila i posljednja velika stvar u mojoj dizajnerakoj karijeri. To je bio projekat i natjecanje u sklopu našeg odsjeka, gdje su svi studenti predstavili svoja idejna rješenja. Žiriranjem je, na moju veliku radost, odlučeno da je moj rad pobjednički. Sama izrada i projekat je trajao oko 2 mjeseca, što je uključivalo istraživanje, skice i usavršavanje finalnog rada koji se sada nalazi na zgradi u Radićevoj ulici u Sarajevu.”

6. Koji ti je najdraži rad/projekt koji si do sada uradio?

“Moram reći da sam za svaki rad posebno vezan na drugačiji način. Tu su bili veliki projekti poput pomenutog murala u čast Davorinu Popoviću, zatim idejno rješenje i izrada vizuelnog identiteta za Bh. film festival u New Yorku, gdje sam bio i gost itd.
Ali jedan od meni najdražih radova, koji je bio moje potpuno umjetničko i dizajnersko oslobađanje, je bio moj diplomski rad na temu “Slavenska mitologija” gdje sam kreirao ilustrativnu enciklopediju mitoloških bića starih Slavena. Taj projekat je bio zaista unosan posao i zahtijevao je maksimalnu posvećenost da bi se kreirala jedna potpuno bajkovita i divna priča.”

7. Gdje se vidiš za 10 godina?

” Za deset godina volio bih da budem grafički dizajner i lustrator sa mnogo ostvarenja iza sebe. Dakle, dizajner koji će pomoći u vizelnom uljepšavanju svijeta.”

Šta je tvoj slijedeći cilj?

“Moj sljedeći cilj je uspješno završiti započeti master studij i kreirati jedan kvalitetni rad koji će krasiti moj dizajnerski portfolio i svakako pomoći mi u traženju mog budućeg radnog mjesta i mjesta među uglednim i uspješnim dizajnerima.”

9. Za kraj, reci nam koja neku smiješnu scenu koja ti se desila na ALU?

“Najsmješnija scena tokom mojih studentskih dana, koju ću uvijek pamtiti je kada je profesor tražio da promijenim mjesto i da odem od kolege s kojim sam sjedio i došaptavao (vjerovatno neke gluposti) Osjećao sam se kao u osnovnoj školi, a ne kao student na visokoškolskoj ustanovi. Tako da sam dugo vremena sjedio sam i bio prisiljen pratiti svaku riječ profesora. “

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

Komentari

komentara