Intervju / Skupštinski zastupnik Amir Ganić: Miralem Galijašević je razlog zbog kojeg sam pristupio u SDA

549

U otvorenom intervjuu za Visoko.co.ba skupštinski zastupnik Amir Ganić iz Visokog govori o tome zašto je pristupio OO SDA Visoko i to samo tako što je otišao u prostorije stranke i potpisao pristupnicu. Ganić govori i o političkom odnosu sa premijerom Galijaševićem, zašto nije prihvatio ponudu SBB-a, budućim Općim izborima, visočkim zastupnicima u Skupštini ZDK…

MARKETING

Gospodine Ganiću, zbog čega ste se odlučili vratiti u OO SDA Visoko nakon što se istu ranije napustili i prešli u ASDA gdje ste bili i predsjednik?

Prije svega, kod mene je postojala velika dilema da li nakon svih dešavanja iz ASDA uopće ostati aktivno u politici ili sve napustiti i vratiti se svom poslu. Odlučio sam se za prvu opciju. Jeste da je politika jako zahtjevan, ponekada i mućan posao, ali ipak je to najznačajniji (nažalost u ovom društvu i jedini) mehanizam kojim se može ozbiljnije uticati na određene društveno-političke tokove. Također, putem politike, na najdirektniji način može se djelovati i lobirati kada su u pitanju projekti i aktivnosti od općeg značaja. Na ličnom planu politika mi nije neophodna, jer sam u životu, prije, bez politike, Bogu hvala, sve postigao. Jednako tako, svoju dosadašnju političku aktivnost nisam koristio da bih „nekog svog“ zaposlio ili „udomio“, tako da ni sa tog aspekta nemam potrebu za političkim angažmanom. Međutim, politika mi je pomogla da na neke stvari u životu gledam iz jednom drugog ugla. Pored toga,  što je još i značajnije, politika mi je omogućila da kroz ove nepune četiri godine mandata na najdirektniji način utičem na realizaciju (po meni) značajnih projekata na području naše. Zašto SDA? Ja sam i prije svog posljednjeg političkog angažmana bio dugogodišnji član SDA, vjerovatno sa znatno dužim stažom od mnogih današnjih visokopozicioniranih članova stranke. U ideološkom smislu to je jedini prostor, odnosno, područje političkog djelovanja kojem pripadam i koji je za mene nekako najprirodniji, shodno mom poimanju politike. Unazad nekoliko posljednjih godina u SDA su postojali problemi oličeni kako zbog pogrešnih kadrovskih rješenja, tako i zbog određenih političkih odluka koje su bile pogrešne. Sve je to naravno moralo dovesti do turbulencija i rezova koji su se desili u SDA u posljednjih pola godine. Također, SDA će i u narednom periodu morati uraditi određene zaokrete kako u načinu odabira i postavljanja kadrova, tako i kroz reviziju političkih procjena i koraka koje će trebati poduzimati. No i pored navedenog, nisam imao dilemu da se ponovo vratim pod isti „politički kišobran“, gdje sam djelovao prije posljednjeg stranačkog angažmana. SDA je veliki politički sistem u kojem je teško kontrolisati ljude, a ponekada i procese i neminovno je da se s vremena na vrijeme trebaju vršiti određena „resetovanja“ u smislu daljeg jačanja i osnaživanja stranke. Sve te aktivnosti će zasigurno proizvesti jačanje i osnaživanje stranke u budućem periodu.

Interesantan je način kako ste pristupili, odnosno vratili se SDA. Jednostavno ste otišli u prostorije stranke i ispunili novu pristupnicu. Bez posebnih press konferencija i slavodobitnih stranačkih saopćenja jer ste Vi još uvijek zastupnik u Skupštini ZDK što Vas ne čini tek običnim simpatizerom?

Možda se u tehničkom smislu to i čini jednostavnim i stoji kako ste kazali u Vašem pitanju da sam jednostavno otišao u prostorije Stranke i ispunio pristupnicu. Međutim, sam taj „tehnički“ čin i nije toliko važan. Važna je prethodnica koja je dovela do toga da se odlučim i uradim tako nešto. Naime, kroz sav moj dosadašnji angažman zastupnika u Skupštini ZDK, iako sam djelovao kao opozicionar i u pojedinim trenucima oštro kritikovao aktuelnu vlast, sve to vrijeme imao sam izuzetnu saradnju sa premijerom Vlade ZDK gosp. Miralemom Galijaševićem. Ta naša obostrana saradnja se ogledala kroz racionalnost i realnost mojih političkih odluka, odnosno, s drugu stranu jedan jako korektan odnos Premijera spram brojnih mojih zahtjeva – molbi. Svi ti moji (mene i mog tadašnjeg stranačkog kolege Mufida Bećarevića) zahtjevi – molbe su bili usmjereni samo i isključivo na realizaciju određenih projekata i subvencija, skoro po pravilu vezanih za općinu Visoko. Politika je stvar interesa i dogovora i ko se nije ozbiljnije bavio politikom, teško mu je razumjeti kako funkcioniraju stvari na tom polju. Međutim, ono što je najviše kumovalo da, kako Vi to kažete jednostavno odem i ispunim pristupnicu u prostorije stranke je jedan projekat za koji se zalažem već duže vrijeme i predstavlja jedan od dva životna projekta/problema za mene i sve građane mjesne zajednice Porječani. Radi se o projektu izgradnje kanalizacione mreže od Gornjih Poriječana, na koju će se uključiti još nekoliko podružnica (dio Grđevca, Poklečića i Poriječana). Pod kraj prošle godine, otvorio sam dijalog sa premijerom Galijaševićem o tom zahtjevnom i relativno skupom projektu. Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK gosp. Himzo Smajić, premijer Galijašević je istakao da će Vlada ZDK i resorno ministarstvo podržati projekat i da će već za slijedeću (2018.) godinu planirati 100.000,00 KM, a ostatak projekta da će se realizovati za naredne dvije godine. Prihvatio sam sa dozom skepse, ali opet s druge strane sam vjerovao u ozbiljnost gosp.Galijaševića, koja se temeljila na prethodnim iskustvima da je uvijek obećano izvršavao. Tom prilikom sam jednostavno kazao Premijeru da, ukoliko on, odnosno, Vlada ZDK podrži taj projekat i već u 2018. godini otpoćne realizaciju aktivnosti, ja ću bez obzira na sve ostalo, odmah otići i uzeti člansku kartu SDA. Naravno da ovaj razgovor nije imao bilo kakvu „trgovačku ili ucjenjivačku“ dimenziju. Ja sam samo u znak zahvalosti prema Premijeru i Vladi ZDK (i za prethodne podrške koje su pružali) izrazio spremnost da ponovo pristupim u SDA.

Moram Vas ovo pitati, naime imali smo informacije od prije tri mjeseca da ste zapravo bili na pragu prelaska u SBB, čak ste na našem portalu u nekoliko navrata javno istupali zajedno sa zastupnicom ove stranke u Skupštini ZDK?

Ja vjerujem da ste i Vi i drugi mediji imali razno-razne informacije o mom prelasku i/ili angažmanu u neke druge političke opcije. Istina je da sam cijelo ovo vrijeme, dok sam djelovao kao samostalni zastupnik u Skupštini ZDK (nakon izlaska iz ASDA), imao ponude od svih (ozbiljnijih) političkih subjekata koji djeluju na prostoru FBiH, (od političkih partija do kojekakvih nezavisnih blokova, listi, itd.itd.). Istina je da sam, kao što navodite u svom pitanju u nekoliko navrata zajedno istupao sa koleginicom Ugarak. Radilo se o zajedničkim amandmanima koleginice Ugarak i mene kada se donosio buđet ZDK za 2018.godinu, gdje smo istim isposlovali 50.000,00 KM za osnovnu školu u Donjem Moštru, odnosno, naš zajednički amandman na zakon o osnovnoj školi. Ovi zajednički istupi su bili motivisani samo svojim osnovnim idejama i ciljevima da pokušamo zajedno uraditi nešto za naš ukupni boljitak. Shodno nekim svojim poimanjima i matrici političkog djelovanja, uvijek sam bio zagovornik da bilo kakva ideja koja je dobra i pozitivna za naše društvo, treba da bude prihvaćena, bez obzira od koga ista dolazika. Po toj logici, ja sam u nekoliko navrata podržavao (i uvijek ću to raditi) i ideje koje su dolazile i od SDP-a i DF-a, i drugih političkih subjekata, samo ukoliko su one korisne i donose napredak i afirmaciju zajednici.

Bliže se Opći izbori, intezivno se radi na novim listama. Da li ste politički trgovali prije povratka u SDA ili da budem precizniji da li ste uslovljavali svoj povratak nekim mjestom na jednoj od tri liste za tri različita nivoa vlasti?

Iako sam već ranije naglasio, politika je stvar razgovora, dogovora, a ponekada i političkih trgovina i ucjena: Ja se nikada ovim posljednjim nisam rukovodio niti bavio. To jednostavno nije moj stil i princip življenja. Moje motive povratka u SDA sam prethodno elaborirao i pojasnio. Kada su u pitanju predstojeći izbori, odnosno, izborne liste, vrlo kratko ću Vam odgovoriti. Apsolutno istim nisam opterećen. Građani općine Visoko su upoznati sa svim onim što sam do sada radio i uradio kao zastupnik u skupštini ZDK. Ukoliko ljudi iz SDA smatraju da im ja sa svojim resursima i kapacitetima mogu biti od koristi kao član neke liste, stojim na raspolaganju. Jednako tako, ukoliko misle da nisam od koristi i da ne trebam biti uključen u izborni proces, ja to neću biti. Da upotrijebim sleng, ja u svom životu nisam, niti ću bilo kada da se koristim „laktanjem“. To jednostavno nije matrica po kojoj ja djelujem. Ja svoje životne rezultate ostvarujem po drugoj metodologiji za koju smatram da je ispravna, a to su naše životne reference, koje o svima nama govore za šta smo kadri učiniti i uraditi.

Za kraj pitanje kao aktuelnom zastupniku. Kako sa ove vremenske distance vidite svoj i angažman ostalih visočkih zastupnika u Skupštini ZDK. Da li se moglo više uraditi za Visoko i da li je nedostajalo tog nekog visočkog jedinstva kako bi neke inicijative od opšteg interesa za Visoko i zaživjele?

Analizirajući svoj dosadažnji angažman skuštinskog zastupnika u ZDK mogu iznijeti osvrt kroz nekoliko osnovnih značajki:

  • generalno kada izvršim usporedbu onoga što sam kao izabranik uradio do sada za, prije svega našu „Visočku lokalnu zajednicu“, u usporedbi sa svojim prethodnicima koji su sjedili u „istim skupštinskim klupama“ mogu biti i više nego zadovoljan. Tu prije svega mislim da činjenicu da smo (u većini slučajeva skupa sa tadašnjim mojim skupštinskim kolegom Mufidom Bečarevićem), jako mnogo sredstava iz Kantona obezbijedili za nekoliko projekata, prije svega osnovne škole u Donjem Moštru, do putnih infrastrukturnih projekata kao što su rad i sanacija na dijelu regionalane ceste R 445 ( u naselju Radinovići), lokalnih cesta na Porječanima, budući projekat kanalizacione mreže G.Porječani – D.Porječani, pokrenuta inicijativa za prekategorizaciju lokalne ceste Industrijska zona Visoko-Arnautovići-Mulići-Poriječani-Dobrinje u regionalnu cestu II reda, podrška raznim sportskim kolektivima kao što su izgradnja tribina na stadionu Zmaj u Buzić Mahali i drugih vidova pomoći i podrške sportskim udruženjima, potom podrška na individulanoj razini u smislu lobiranja u resornim ministarstvima koja se ugavnom odnosila na pomoći za teško oboljele sa područja naše općine,
  • ono čime sam posebno zadovoljan, a uz velike opstrukcije brojnih zastupnika u skupštini ZDK, pa čak nekih i iz skupine „Visočkih zastupnika“ je činjenica da sam svojom zastupničkom inicijativom uspio ukinuo datum obilježavanja Dana Kantona koji se obilježavao na 29. august, što je ujedno i Dan općine Visoko,
  • također brojne zastupničke inicijative i pitanja od svakodnevnog značaja za stanovnike općine Visoko, gdje sam u nekoliko navrata skupa sa koleginicom Lejlom Imamović-Jamaković potencirao problematiku nesnosnog smrada koji dolazi iz Preventa, inicijativa za upošljavanje invalidnih osoba na naplatnim mjestima koridora 5-C, itd.itd.
  • poseban akcenat svog angažmana u skupštini ZDK (i kao član komisije za obrazovanje) sam stavio na problematiku obrazovanja, prvenstveno osnovnog odgoja i obrazovanja. U tom dijelu, pored amandmanskog djelovanja na buđete ZDK (2016. 2017. i 2018.) kroz koji sam (skupa sa kolegom Bećarević i koleginicom Ugarak) značajno doprinio izgradnji i završetku zgrade osnovne škole u Moštru, moram istaknuti i svoju borbu za promjene zakona o osnovnoj školi. U više navarat sam kroz pitanja i inicijative, odnosno, amandmane na zakon o osnovnoj školi, pokušao unijeti određene izmjene, odnosno otkloniti određene nedostatke u tom zakonskom rješenju, međutim tu nisam nailazio na podršku s druge strane. Upravo taj primjer ću iskoristiti da dijelom i odgovorim na vaše pitanje koje se odnosilo na tzv.naše „Visočko jedinstvo“, gdje su u tim prilikama pojedini „naši visočki zastupnici“ govorili da sam u pravu ali da moraju poštovati stranačku direktivu.

Generalno, pored toga što sam lično zadovoljan svojim angažmanom za ove nepune četiri godine, držim da sam mogao znatno više uraditi. Međutim, prije svega kao izabranik koji prvi puta „dođe“ u skupštinske klupe mora proći prvu godinu prilagodbe i učenja i to je period koji se neminovno mora izgubiti. Zbog toga je vrlo važno, a što sam iz iskustva drugih općina koje imaju svoje predstavanike skupštini ZDK primjetio, da ti ljudi (zastupnici) imaju kontinuitete koji se mjere i sa nekoliko uzastopnih mandata. Taj kontinuitet je vrlo važan jer kroz to vrijeme zastupnik nauči kako i na koji način funkcionira kantonalna zakondavna i izvršna vlast i jednostavno ima se mnogo veća „prohodnost“ i po „horizontali i vertikali“, što u konačnici i donosi benefite. U tom smislu držim da je prednost nekih drugih općina (npr.Tešanj, Kakanj, Zenica,…) nad našom, upravo u tome što su zastupnici iz navedenih općina po pravilu ili većinom uvijek isti ljudi. Nemam namjeru komentarisati rad svojih kolega/ica iz Visokog neka to uradi sud javnosti, ali smatram da iako smo ponekada djelovali sinhornizovano, ipak je u većini slučajeva politika, odnosno, disciplina stranke bila presudna da neki od „Visočkih zastupnika“ nisu djelovali u potpunosti „Visočki“ kako je to trebalo.

Umjesto zaključka

Ono što je meni najvažnije kao ukupni dojam i osjećaj svog dosadažnjeg angažmana u Skupštini ZDK, je da sam uradio, po mom ličnom sudu (a i sudu mnogih drugih), određene stvari koje su imale pozitivne efekte za svoju lokalnu zajednicu, sa čime se ponosim i hvala Bogu nemam grižnje savjesti da sam četiri godine „proveo u Zenici“ tek kao puki posmatrač i korisnik kantonalonog budžeta.

Komentari

komentara