Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Intervju / Vi...

Intervju / Visočanka Vera Čavlina – Vehabović za sobom ostavlja istrčane kilometre širom BIH

2668

Visoko je već odavno poznato po tome da daje uspješne ljude na svakom polju, pa tako ovaj put objavljujemo intervju sa Visočankom porijeklom iz Splita Verom Čavlinom – Vehabović, koja ove godine puni 50 godina, a za sobom ostavlja istrčane kilometre po cijeloj BIH te se ovih dana priprema i za triatlon.

Razgovarala: Ajla Čaušević

Rođena je 1969. godine u Splitu, gdje je i odrasla. Već 21 godinu živi u Visokom, po zanimanju kozmetičarka, majka jednog djeteta.

Zanimalo nas je kako je krenula njena sportska priča.

“Nikada se nisam aktivno bavila sportom ali moja hiperaktivnost i znatiželja su me vodile na bar jedan trening mnogih sportova. Odrasla sam u kvartu u kojem su plivački i teniski klub, stalno sam se tu vrtila kao dijete. Vrlo rano sam proplivala i dobila drveni teniski reket zahvaljujući mom ocu koji je bio vaterpolista i veliki sportski radnik. Također igranje fudbala mi nije strano, zahvaljući mojim drugovima iz ulice.” – rekla nam je Vera.

Zašto ste se baš sada odlučili aktivnije baviti sportom?

“Prošle godine sam ozljedila koljeno i najbolja opcija mi je bila plivanje, da bi donekle koljeno dovela u red. Cijelu zimu sam rednovno išla na bazen, a u martu krećem da trčim čisto da vidim u kakvom je stanju moje koljeno, krenula sam trčati zajedno sa grupom “Visoko trči” koju je pokrenula Irma Zerdo. Ustvari kada malo bolje razmislima za moje trčanje je i kriva Irma Zerdo, ona me lagano uvodila u trčanje koje sam uvijek smatrala dosadnim sportom. Nakon par treninga me nagovorila da se prijavim na “Zenički noćni cener”, trku od 10km.”

Da li Vas je bilo strah prve trke?

“U nekim trenucima sam razmišljala da odustanem od toga, ali Irma je bila uporna. Konstantno je ponavljala kako je poseban osjećaj kada trčiš na trkama, kada proradi adrenalin. Dva dana prije trke me počelo boljeti koljeno. Slobodno mogu reći da je ta prva trka doslovno bila moja borba sa samom sobom. Stalno sam sebi govorila da ne smijem odustati i završila sam svoju trku i dobila svoju prvu medalju u životu.”

Koliko ste trka do sada istrčali?

“Za sada iza sebe imam 3 trke od 10km i nekoliko od 3,5km, a slijedeća trka koju imam namjeru trčati je „Pyramid Trail” koja se održava 1. septembra u Visokom.”

Koja Vam je do sada trka najdraža?

“Definitivno najdraža mi je bila “Konjički noćni cener” koja je održana prije nekoliko dana.”

Kako ste se odlučili baviti biciklizmom?

“Nedavno sam, nakon 20 godina, ponovo sjela na biciklo. Razlog za to je opet bila Irma Zerdo, koja me ovaj put nagovorila da se okušamo u triatlonu GreenLake koji će se održati 18.08. na Jablaničkom jezeru. Ovo je sprint triatlon koji se sastoji od 750m plivanja, zatim 20km vožnje biciklom i 5 km trčanja.

Dan poslije Konjičkog noćnog cenera sam prvi put plivala u jezeru.”

Da li svakodnevno trenirate za triatlon?

“Nemam mnogo vremena za neke posebne treninge, ne pripremam se previše.
Plivanjem dobro vladam, eto mogu i trčati, još samo malo biciklom koju dužu turu i idemo na triatlon! Najbitnije je doći do cilja živ i zdrav.”

Za sami kraj imate li neku poruku za druge ljude koji još nisu skupili hrabrosti da počnu aktivno trenirati?

“Cijela ova priča je čisto spoj predivnog druženja, predivnih ljudi, putovanja i naravno zdravih navika. Nadam se da će nam se još ljudi pridružiti u našu skromnu grupicu “Visoko trči”. Dobrodošli su svi bez obzira na životnu dob, jer ništa nije nemoguće i nikada nije kasno da se čovjek krene baviti stvarima koje su dobre za njegovo mentalno i fizičko zdravlje. Sve je u glavi, bitno je samo krenuti!” – poručila nam je Vera za kraj.

Veri želimo još puno pretrčanih kilometara u nastavku njene sportske priče.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.