INZ: U ZDK od Covid-19 preminule 1.483 osobe, ostali bez cijelog jednog naselja

541

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, na području Zeničko-dobojskog kantona, od prvog registrovanog slučaja smrti od virusa SARS-Cov2/COVID-19 (registrovan 4. juna 2020. godine u Tešnju, ZDK), do kraja protekle sedmice preminule su ukupno 1.483 osobe.

Najviše preminulih je u najvećem gradu i sjedištu Kantona, Zenici – 498, a trocifreni broj umrlih imaju i Visoko – 203, Tešanj – 186, Zavidovići – 139, Žepče – 109 i Kakanj – 108. U Maglaju je preminulo 75 osoba, Brezi 62, Varešu 52, Doboj Jugu 19, te Usori i Olovu po 16 umrlih osoba. Ukupno gledajući, ZDK je samo od COVID-a ostao bez jednog cijelog naselja.

Iz INZ-a podsjećaju, prvi registrovani slučaj Covid-19 u Federaciji BiH (FBiH) registriran je 9. marta 2020. u ZDK, odnosno Zenici, kod ženske osobe koja se u rodni grad vratila nakon posjete italijanskoj regiji Lombardija. Dan poslije, dva srodnika zaražene, registrovani su kao novi zaraženi. Tri mjeseca kasnije, 4. juna 2020., u Tešnju je registriran prvi smrtni slučaj od ovog oboljenja u ZDK.

Što se tiče zaraženih, odnosno “COVID-pozitivnih”, u ovom kantonu je do posljednjeg radnog dana u protekloj sedmici, zabilježeno ukupno 21.333 “pozitivna” testa. Iz INZ-a napominju da su tom cifrom obuhvaćene “pozitivno” testirane osobe PCR-testovima te “pozitivni” na Antigen-testovima (registrovani u zdravstvenim ustanovama).

Brojke iz analize ne odnose se obavezno i na istovjetan broj zaraženih ljudi, obzirom da su u različitim periodima, tokom proteklih 15 i po mjeseci uzorkovanja, pojedine osobe bile i dvaput i više “pozitivne”, odnosno preboljele COVID-19. PCR testiranja se provode od oktobra, a Antigenska od kraja decembra 2020. godine.

Ukupno, po gradovima, u Zenici je evidentirano 6.711 “pozitivnih” testova, a slijede Visoko sa 2.754, Zavidovići sa 2.350, Kakanj 2.274 i Tešanj sa 2.247. U Žepču je registrovano 1.478 “pozitivnih, a u Maglaju 1.285.

Manje od hiljadu “pozitivnih” PCR i Antigen testova u proteklom periodu imaju Breza 595, Usora 514, Vareš 456, te Olovo 374, a najmanje “pozitivnih” u proteklih petnaest i po mjeseci registrovano je u Općini Doboj Jug – 295.

– Na kraju, zanimljiv i podatak koji treba zabrinuti sve je da je za samo jedanaest (11) dana januara ove godine evidentirano 1.634 “pozitivne” osobe, što je tri i po puta od “prosjeka” tokom cijele pandemije (1.376 mjesečno) – navode iz INZ-a.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još jednom apeluju na sve građane, upozoravajući da podaci potvrđuju ozbiljnost potrebe za dodatnim oprezom i poštovanjem svih propisanih epidemioloških mjera.

Svi punoljetni građani, oba pola i svih dobnih grupa, trebali bi shvatiti potrebu učešća u procesu imunizacije – jer se samo vakcinisanjem zajedno što prije može normalizirati stanje, osigurati kontinuiran rad privrede, društva, putovanja i nastavak života u okolnostima koje su koliko – toliko slične onim prije pandemije.

– Na žalost, do ovih dana, sredine januara 2022. godine, broj vakcinisanih u ovom kantonu nije prešao trećinu, a broj pretpostavljeno vakcinisanih s onima koji su se vakcinisali van BiH, nije dosegao ni polovinu punoljetnog stanovništva, iako su vakcine stanovništvu na raspolaganju od marta prošle godine, dakle punih 10 mjeseci – ističe se u saopćenju.

Direktna proporcija između broja nevakcinisanih i broja umrlih od COVID-a više nego očita je i na primjeru ovog Kantona i svih općina i gradova u njemu.

– Primjeri država koje imaju značajan broj vakcinisanih i analogno tome, smanjen broj zaraženih i umrlih, najbolje to dokazuju. Vakcinacija je jedino „svjetlo na kraju ovog tunela“, a čovječanstvo je više puta procesima masovnih imunizacija spasila stotine miliona ljudi kroz historiju, te je to jedini način da se uradi i ovaj put – poručuju iz INZ-a.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.