Naslovnica BiH Politika Inzko o sjedn...

Inzko o sjednici PIC-a: Za Mostar se ne nazire rješenje, u Stocu se moraju ponoviti izbori

89

U Sarajevu je okončano dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da je bilo mnogo tema razgovora članova PIC-a.

Kao prvi zaključak ostaje opredijeljenje PIC-a za teritorijalni integritet BiH kao i puna podrška mandatu OHR-a.

Istaknuto je da je BiH napravila pozitivne korake na putu ka EU integracijama.

– BiH će prekosutra dobiti upitnik od komesara Hahna. PIC je istovremeno pozvao vodstvo BiH da ubrza postupak. S druge strane, BiH je suočena sa mnogim izazovima, što je i pitanje osporavanja Dejtonskog sporazuma.

Inzko je dodao da su odluke Ustavnog suda BiH postavljene kao pitanje vladavine prava i da su neupitne.

– Odluke Ustavnog suda su postavljene kao pitanje vladavine prava, i bili smo zabrinuti zbog ideje da neki organi misle da se odluke ovog Suda mogu odbaciti ili promijeniti političkim odlukama. Upravni odbor je mišljenja da svi bh. lideri moraju doprinijeti budućnosti BiH, izbjegavajući negiranje Dejtona.

Pitanje Mostara se nameće kao jedan od prioriteta.

– Neodržavanje izbora u Mostaru je viđeno kao veliki neuspjeh stranaka da provedu demokratske principe. Na sastanku sa Predsjedništvom smo dobili određena uvjerenja da bi pitanje Mostara moglo biti uskoro riješeno – istakao je.

– Što se tiče Stoca, PIC smatra da CIK treba donijeti odluku o ponovnom održavanju izbora. Odluka Ustavnog suda se mora ispoštovati i od vitalnog značaja je da situacija u Stocu ostane mirna. Očekujemo da vladajuće koalicije u BiH ispune data obećanja.

Zamjenik Valentina Inzka, Bruce Berton, dodao je da BiH treba odgovorno liderstvo.

– Postoji borba protiv korupcije, ali njena primjena u stvarnosti nije uspjeh nego propast. BiH treba liderstvo, političku klasu koja bi u stranu stavila sopstvene interese, a kao glavne korist bh. građana. Također, na liderima je da preduzmu glavne korake – kazao je Berton.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.