Naslovnica Svijet Bliski istok Iran spreman ...

Iran spreman za slanje roba u Katar

Iranske južne luke u Perzijskom zaljevu spremne su za slanje roba u Katar, navela je iranska poluzvanična novinska agencija Fars izjavu zamjenika čelnika Iranske lučke i pomorske organizacije, Jalila Eslamija.

93

– Već smo spremni da ukrcamo i pošaljemo materijale i robe potrebne Kataranima iz luka u južnom Iranu – kazao je Eslami, dodajući da je pošiljka roba već poslana iz iranske luke Bushehr u Dohu na katarski zahtjev.

Zvaničnik je kazao da se teretni brodovi između iranskih i katarskih luka ne suočavaju s nikakvim problemima i da su u toku pregovori između Teherana i Dohe oko slanja roba u Katar.

Također je iranska nacionalna aviokompanija Iran Air objavila da je prevezla četiri isporuke pomoći s hranom nakon što je ta arapska zemlja izolirana i sankcionirana od svojih susjeda.

Koalicija pod saudijskim vodstvom protiv gasom bogatog Katara prekinula je diplomatske veze s Dohom. Državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio je u subotu da sankcije protiv Katara imaju za cilj da odvrate tu zemlju od “podrške i finansiranja ekstremizma i terorizma”. Doha odbacuje te navode, prenosi Xinhua.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.