Naslovnica Preporuka Irfan Avdić r...

Irfan Avdić režirao predstavu kojom je Jasna Ornela Bery obilježila jubilej “40 i nešto”

23
Predstavu je režirao Irfan Avdić, adaptaciju i dramatizaciju uradili su Vuk Marinić i Vedrana Božinović, a u predstavi, osim Jasne Ornele Bery, igraju Vuk Marinić i Mario Drmać. Predstavu je producirala sama glumica, a kostimografiju i scenografiju radile su Adisa Vatreš-Selimović i Sanja Džeba.

“Jubileje su prije organizovala pozorišta, ali se zbog različitih okolnosti, prvenstvno finansijskih, to promijenilo, pa sam sama odlučila obilježiti 40 godina svoga rada. Moj sin Vuk Marinić, koji je ujedno i jedan od protagonista predstave, pomogao mi je da adaptiram i dramatiziram priču”, rekla je Bery.

U želji da u teškim vremenima nasmije publiku izrazila je želju da to bude komedija. Zajedno s ekipom koja je radila s njom na ovoj predstavi uspjela je u svom naumu, a publika je sve to nagradila višeminutnim aplauzom i stojećim ovacijama.

Autori su inspiraciju za ovu predstavu pronašli u novelama Antonija Amurrija. Riječ je o satiri o bračnim odnosima u kojoj se u nizu kratkih, ali dinamičnih scena, supružnici dovode u situaciju u kojoj bi najradije ubili jedno drugo.

“U našoj adaptaciji to povezujemo sa scenama predstave u predstavi inspirisanim Jasninom karijerom, tačnije slikom koju drugi imaju o njoj. Sve je oblikovano u konceptu jubileja, Jasninog odnosa prema teatru, glumi, svojoj karijeri i mlađim kolegama”, rekao je Irfan Avdić.

Ne krijući sreću što mu je Jasna Ornela Bery ukazala povjerenje prepustivši mu režiju svog jubileja, Avdić nam otkriva da je imao želju raditi s njom kao glumicom.

“Bila mi je velika čast, ali i odgovornost. Bilo mi je posebno drago ponovo raditi s Marijem Drmaćem te što sam imao priliku sarađivati s Vukom Marinićem koji je i napisao adaptaciju teksta”, rekao je.

Proces nastanka predstave je, priča nam, bio intenzivan, ali i zanimljiv i ugodan.

“Kažu da je u pozorištu teže nasmijati nekoga nego ga rasplakati pa mi je zbog toga bilo posebno drago vidjeti reakcije publike na premijeri predstave. Publika se smijala i uživala, a glumce su nagradili višeminutnim aplauzom”, rekao je Avdić.

Nakon rada na predstavi koja je obilježila jubilej Jasne Ornele Bery Avdić se vratio pripremi novog kratkog filma “Balloon man” koji govori o mladiću rođenom s balonom umjesto glave.

Predstava “Ih, kako bih te ja” će ponovo biti izvedena 15. aprila na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.