Iskorijenjen i drugi virus uzročnika dječje paralize, ali se može vratiti

130
Ta vijest, koju je objavilo Globalno povjerenstvo za iskorjenjivanje poliomijelitisa (Global Commission for the Certification of Poliomyelitis Eradication), znači da je aktivan još samo virus tipa 1 pošto je virus tipa 2 iskorijenjen 2015., a za virus tipa tri to je obznanjeno ove sedmice.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa srezano za više od 99 posto od 1988. godine, no tip 1 virusa koji izaziva dječju paralizu još je endemičan u Pakistanu i Afganistanu u kojima je ukupno 88 osoba zaraženo ove godine.

MARKETING

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.

“Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, ali ipak se ne smijemo opustiti”, rekla je doktorica Matshidiso Rebecca Moeti, direktorica WHO-a za Afriku.

Savez za vakcine GAVi pozdravio je objavu “kao direktnu pobjedu u borbi protiv poliomijelitisa”.

Polio napada živčani sistem i može izazvati nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može liječiti, ali se infekcija može spriječiti vakcinom te je dramatičan pad oboljelih u zadnjim desetljećima ostvaren upravo zahvaljujući sistemskom vakcinisanju novorođenčadi i djece.

No u populacijama u kojima vakcinisanje nije provedeno, poliovirusi se mogu ponovno javiti i brzo proširiti. Slučajevi se mogu pojaviti i u sredinama u kojima je imunitet nizak, a higijenski uvjeti manjkavi jer vakcinisane osobe mogu izbacivati virus i tako izložiti opasnosti one koji nisu vakcinisani.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara