Istražujemo / Može li pošten Visočanin danas izgraditi luksuznu vikendicu/kuću u Varešu, a da nije lopov i kradljo?

3454

Recimo da se radi o malom naselju Daštansko u općini Vareš koje je po popisu iz 1991.godine brojalo 235 Muslimana, 48 Hrvata, 7 Jugoslovena i 6 ostalih i pretpostavimo da baš u tom malom mjestu želite da napravite neku vikendicu u ovom slučaju kuću gdje želite svoj mir.

MARKETING

Kao prvo postavlja se pitanje što bi neko iz Visokog pravio kuću/vikendicu u Varešu pored mnoštva interesantnijih lokacija, ali slučajnim odabirom za lakše matematičko izračunavanje izabrali smo Daštansko.

Prosjećna plata u Visokom sa svim dodacima je do cca 700KM. Samim tim pošten čovjek i radnik Visočanin koji dolazi iz realnog sektora i nije lopov ne može ni zamisliti da pravi bilo šta, a kamo li vikendicu/kuću u Varešu. Pošten visočki radnik gleda kako da stigne kraj s krajem od početka do kraja mjeseca kako bi platio režije, napunio frižider i preživljavao. Samim tim takve eliminišemo i idemo do druge kategorije ljudi koji rade u javnom sektoru i čija primanja su znatno veća od poreza ove eliminisane prve pomenute kategorije. Takvi obično moraju biti i u politici, sad nije bitno koja stranka, ali je poželjno da se zanat ispeče u onoj koja je godinama bila najjača, tu se nauči krast, a onda sa stečenim znanjem isto pokuša materijalizirati kroz laži i manipulaciju koja prolazi kod širokih narodnih masa iliti biračkog tijela ako uspiješ sebe predstaviti kao žrtvu.

Kuće su skupe i do cca.200.000KM, što znači da treba duži politički mandat da bi se steklo viška para i sa strane za jednu ovakvu investiciju koja ne može biti realizovana čak i ako imate najveću moguću platu u javnom sektoru od 3.000KM i pod uvjetom da se svaka marka štedila 7 godina.

To je onaj obračun od 315X10 plus minuli staž i plus topli obrok što je oko 8KM po jednom danu, a što je u konačnici cca.3.500KM mjesečnih primanja. Prostom matematičkom računicom bogat Visočanin koji radi u javnom sektoru šest godina i ima ova primanja zaradio bi cca.252.000KM. I eto para za kuću/vikendicu na Varešu ali pod uslovom da ne jedeš, ne kupiš niti jedan komad odjeće, ne popravljaš zube, ne registruješ auto, nemaš auto, ne plaćaš režije, ne putuješ, nemaš djece ili imaš a nisu troškali i samo jednom dnevno jedu, razumiju situaciju da se mora od usta odvajat za vikendicu/kuću u Varešu … I da, za ovo mazanje očiju javnosti potrebno je uzeti i neki kredit kao pokriće i pokušati ga ubrzano vratiti jer nema potrebe za kamatama (a i haram su) ako se dobro naplaćuje društveni položaj.

Ali …, možda to ipak i može, ako trgujete svojim trenutnim političkim uticajem u društvu, pa kupite od nekog nesretnika u nevolji neku staru srpsku kuću koju vam do temelja sruši i teren raščisti neka firma koja vam je “dužna” za neki tender a koja završava sa “… Trans”, pa onda vam zbog iste usluge kroz građevinske radove uslugu vrati neka firma rezimo “Ajiziv” ili možda neka koja u praksi obično ima neki sufiks “Beton”, pa vam ogradu i grijanje uradi neko koga ćete svjesno iskoristiti i nabiti nogom kasnije, a alarm i nadzor sa kamerama za uslugu “na obraz” odradi neko recimo iz Zenice.

Naravno oko takvih likova gladnih svega i svjesnih da treba uzimati dok se je na položaju uvijek ima ulizica, poltrona i sličnih bijednika koji su uvijek spremni pokosit malo oko kuće, prevrnut sijeno, uplastit isto i slično. Uz sve pobrojano ne bi bilo loše biti u talu za kakav most, po mogućnosti pješački i da košta duplo više nego da je saobraćajni pa da se uzme cca.300.000KM uz jedan manji kružni tok na kojem se može uzet još 100.000 čisto.

Taj “pošteni Visočak” iz ovog teksta ne može ovo uraditi i napraviti sebi kuću/vikendicu ako je zaista pošten i ako nema neku dodatnu djelatnost, a da još pri tome kupi sebi neki stan u Lukama po cijeni kvadrata tri puta jeftinijom od tržišne i da mu stan renovira treće lice i majstori angažovani od strane jednog javnog preduzeća, naravno sve za 0KM (slovima: nula konvertibilnih maraka). Pošten Visočanin može sebi od svoje pošteno zarađene plate priuštiti jednom mjesečno odlazak na ribu u Vareš, kažu da je dobra, ali za to nema potrebe da praviš kuću/vikendicu u Varešu. Uz sve to da bi slika bila potpuna moraš kupiti pokoju diplomu na nekom od renomiranih fakulteta u Travniku, Kiseljaku ili Vogošći uz obavezno okruživanje mediokritetima, idiotima i poltronima koji ti klimaju glavom na svaku tvoju idiotariju. I naravno, sve to košta, nešto u parama, a nešto u pravnim, sudskim i policijskim posljedicama. Za takve je jedini lijek zakon o porijeklu imovine, a nakon toga i vikend soba u Centralnom zatvoru u Zenici.

Tekst nadalje gubi smisao, jer zapravo, pošten Visočanin ne može sebi ovo priuštiti, ima onih koji mogu, ali oni su sušta suprotnost poštenim i vrijednim Visočanima koji svakim danom dobijaju nove račune za vodu, održavanja stubišta u zgradama, užasno riješen odvoz smeća na selima, plaćaju porez na zrak u obliku poreza na građevinsko zemljište uz sva popratna globalna poskupljenja. Jednostavno moraš malo biti lopov i imati pristup javnom proračunu i političkoj moći da bi pored toliko atraktivnih mjesta ti sebi pravio kuću/vikendicu u malom naselju Daštansko u Varešu i pri tome ničim izazvan mislio da si zbog toga važan i bitan.

Komentari

komentara