ZanimljivostiReceptiIz Aidine kuhinje: Cannoli

Iz Aidine kuhinje: Cannoli

Razmazite svoje nepce sa ovom nevjerovatnom poslasticom.
Hrskavo tijesto s bogatim nadjevom i dodatkom svježeg ili kandiranog voća je upravo poslastica koja će vas raspametiti.
Cannoli su specijalitet talijanske kuhinje. Dolaze od riječi cannolo što u prijevodu znači „ male tube“, a potiču sa Sicilije pa odatle i dolazi naziv.

Sastojci:
canoli2• 3 šolje brašna
• pola šolje šečera
• 1 kašikica cimeta
• prstohvat soli
• 70 gr putera
• 2 jaja (lijepo umućenih nekih 5 minuta)
• 2 kašikice sirćeta
• 2 kašike hladne vode
• 1 bjelanjak za premaz
• ulje za prženje

Priprema:
Promiješajte brašno, so, šećer i cimet, a zatim dodajte puter koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, i rukama izmješati sve zajedno da bi dobili smjesu nalik krušnim mrvicama.
canoli1Dodati jaja, hladnu vodu i sirće, te na pobrašnjenoj podlozi umutit glatko tijesto.
Tijesto umotano u prozirnu foliju ostaviti pola sata u frižider.
Tijesto razvaljati na debljinu od par milimetara i zatim čašom iskružiti krugove.
Krugove omotati oko kalupa i zalijepiti ih umućenim bjelanjkom.
Tako pripremljene pržiti ih u zagrijanom ulju (na 180 stepeni) dok ne porumene oko 3-4 minute.
Izvaditi ih na papirni ubrus da se višak masnoće ocijedi.

Za punjenje mi možemo odabrati fil koji želimo, a neke od ideja su krema od vanilije, krema od riccote s krem sirom, mus ili ganache krema.
Ukus možemo obogatiti sa svježim voćem ili kandiranim, tostiranim kikirikijem, pistacijama, lješnjacima…


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE