Naslovnica Zanimljivosti Recepti Iz Aidine kuh...

Iz Aidine kuhinje: Šareni cupcake

Aida Smajić je djevojka iz Visokog, koja je učešćem u Hayatovoj emisiji "Super recept" pokazala svoju kreativnost i umijeće u kuhinji. Na portalu Visoko.co.ba moći ćete pronaći njene recepte, tradicionalna jela iz bosanske kuhinje, ali i recepte "moderne" kuhinje. Pročitajte i kuhajte uz vrijedne kuharske tajne Aide Smajić. Prijatno!

595

Šareni, ukusni, raznobojni – svi ih vole. U SAD-u se čak i obilježava dan čokoladnih cupcake-a, i to 18. oktobra kao Dan čokoladnih cupcake-a. Ne zna se tačno povijest ovog praznika, ali ono što je poznato jeste to da se svaki slastičar i svaka slastičarna potrude da za taj dan izdaju neki novi recept, a vrlo često se dijele i besplatni cupcake-i. Jednostavni su za napraviti, ukusni i vrlo često zabava za cijelu porodicu.

Čokoladni maffini
Sastojci (12 komada):
1. 2 jaja
2. 100 gr kristal šečera
3. 50 ml ulja
4. 150 gr brašna
5. 50 gr kakaa
6. 1 pakovanje praška za pecivo
7. Čokoladna šlag krema
8. Čokoladne mrvice
9. Tepsija za maffine i papirni kalupi

Priprema:
a4U jednoj malo dubljoj posudi mutiti jaja, šečer i ulje dok ne dobijemo pjenastu masu, zatim dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Smjesu zatim izmiješati kašikom. Papirne kalupe poredati u tepsiju za maffine, zatim papirne kalupe puniti smjesom do polovine. Peći ih u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Čačkalicom prvjeriti da li su pečeni. Ohlađene ukrasiti šlag kremom koju smo pripremili po uputama s pakovanja i čokoladnim mrvicama.

Red velevt cupcakes
Sastojci:
1. 300 gr brašna
2. 260 gr šečera
3. 3 jaje
4. 1 kašika kakaa
5. 2 kašike jestive crvene boje
6. 100 ml ulja
7. 1 prašak za pecivo
8. 100 ml slatkog vrhnja
9. 3 kašike šečera u prahu

Priprema:
Jaja mutiti zajedno sa šečerom i uljem dok ne dobijemo pjenastu smjesu, zatim dodati suhe prosijane sastojke sljedećim redom: brašno, prašak za pecivo, kakao i crvena boja.
Smjesu sipati u papirne kalupe koje redamo u tepsiju za maffine. Pećemo ih u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Ohlađene ukrasimo umućenim šlagom i pospemo šečerom u prahu.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.