ZanimljivostiReceptiIz Aidine kuhinje - Tikvice na meniju

Iz Aidine kuhinje – Tikvice na meniju

“Pobožni ljudi za soframa sjede,
Molitve usne šapću im ti´o
Radosnim okom u satove glede-
Bljedilo sveto post im lice svio;
Al´ oni veselo za soframa sjede.” – Musa Ćazim Ćatić, Ramazanske večeri

Danas volimo tikvice. Jer tikvica je lagano i hranjivo povrće koje svakako treba da ima mjesto za našom trpezom. Ali također jela spremljena od tikvica u ovim danima ramazana će postaćima ponuditi sve što je potrebno u finoj ravnoteži bjelančevina, ugljikohidrata, masnoća, a neće opteretiti probavu. Tikvice su lagane za pripremu, spremaju se na bezbroj kombinacija i teško da možemo pogriješiti u njihovoj pripremi. Zato vam ja danas donosim dva načina priprema tikivca.

Razljevuša (uljevak) sa tikvom

 

unnamed (1)

Sastojci:

  1. 3 jajeta
  2. 100 ml kiselog mlijeka
  3. 100 ml ulja
  4. 200 g kravljeg sira
  5. 300 g tikve
  6. 130 g kukuruznog brašna
  7. 70 g bijelog brašna
  8. 30 g putera
  9. 1 kašika praška za pecivo
  10. So i grančica peršuna

Priprema:

Umutite pjenasto jaja, zatim dodajte slatko i kiselo mlijeko, ulje, sir i posolite. Lagano promiješajte, pa umiješajte kukuruzno brašno, bijelo i prašak za pecivo. Tikvicu koju ste ogulili i isjeckali na kockice dodajte i ponovo ravnomjerno promiješajte da ne bude grudvica od brašna. U tepsiju stavite puter , pa u peć da se zagrije i istopi. Zatim smjesu prespite u tepsiju, pospite usitnjenim peršunom i vratite da se peče. Pecite na 200°C oko 40 minuta da porumeni.

Punjene tikvice

Sastojci:

  1. 5 tikvica
  2. 300 g mljevenog mesa
  3. 1 luk
  4. 100 g riže
  5. Vegeta, biber, so
  6. 500 ml pasiranog paradajza
  7. 2-3 kašike brašna
  8. Ulje, puter

Priprema:

Tikvice dobro operite, odrežite im krajeve, prerežite na pola i očistite ih od sjemenki. Izmiješajte sjeckani luk, rižu, mljeveno meso. Prodinstajte malo na ulju oko 2-3 minute. Začinite i ohladite smjesu pa napunite tikvice. U posudu za kuhanje napravite klasičnu zapršku od brašna i putera. Kad porumeni dodajte pasirani paradajz i vode koliko je potrebno da prekrije sadržaj posude malo više od pola. Pustite da prokuha i posložite punjene tikvice. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok povrće i meso potpuno ne omekšaju. Služite uz jogurt (kao na istoku) ili uz neku sezonsku salatu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE