Izborni zakon postao je uvjet svih uvjeta za Vladu

63

U novu godinu Federacija BiH ušla je sa nizom neispunjenih obaveza, a među njima i onih političkih poput formiranja izvršne vlasti. Novog saziva Vlade Federacije BiH nema ni u najavi. Izborni zakon postao je uvjet svih uvjeta. Pa i za dostavljanje imena novih ministara.

Vlada vlada godinama. Premijer i njegovi ministri ušli su u šestu godinu mandata. Dokle će ovako – niko ne prognozira. Nakon sastanaka, pregovora i razgovori – epilog je isti.

Problem je kako izmijeniti Izborni zakon BiH, a da bude po volji i građana i legitimnih. Bez HDZ-a BiH se u federalnu vlast ne može, a ni oni u nju ne žele, barem dok legitimni ne sjednu, prije svega u Predsjedništvo, a onda i u Dom naroda FBiH.

“Minimum koji mi možemo prihvatiti kao dio našeg međusobnog dogovora je da Hrvati mogu birati svog legitimnog predstavnika. Da tobože HDZ ucjenjuje nekoga, uvjetuje nečim – apsolutno ne”, kategoričan je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Principi ili uvjetovanja? Ni u HDZ-u BiH nisu sigurni. Ono što Čović misli, Božo Ljubić mnogo jasnije govori: “Predsjednik HDZ-a BiH i ujedno HNS-a je rekao koji su to uvjeti za formiranje Vlade Federacije i imenovanje kadrova”.

Oči su uprte u SDA koji mjesecima pozivaju na deblokadu i HDZ BiH da dostavi ime kandidata za predsjednika Federacije da bi otpočeo proces. Na nove torove, jasni su, neće pristati.

“Vrijeme je da HDZ odustane jer ako nastave ovako. to neće biti od pomoći ni za odnose sa HDZ-om ni za rješavanje izbornog zakona. Mi možemo definisati neke principe, ali riješiti izborni zakon koji ne uspijevamo riješiti 15 godina sad u 15 mjeseci – to se neće desiti”, poručuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović

Da se ne predomisle, na petak 13. stiglo osiguranje. Ozvaničen je dogovor s DF-om i SBB-om, a zauzvrat dobili kantonalnu vlast.

“Ko bi se mogao predomisliti? Onaj ko objektivno ima moć, ko ima najviše glasova. Pored dogovora potreban je jedan konkretan osigurač”, kazao je predsjednik DF-a Željko Komšić i dodao kako je, između ostalog, to i kanton.

Ako se, pak, neko predomisli pa dogovor postigne, idući korak bit će reorganizacija ministarstava. Broj bi ostao isti, ali izmjenama formirala bi se dva nova – za porodicu i mlade, te uprave i lokalne samouprave. O imenima se odavno priča, a mnogi smatraju da većih promjena u sazivu neće biti.

“Tu se može pojaviti neko novi iz čisto pragmatičnih razloga – da stari ode na neku drugi poziciju za koju su dvojica nacionalnih bosova procijenili da su im tamo korisniji”, objašnjava akademik Slavo Kukić.

U praksi, ni za građane to ne znači puno. Ponovo bi kostur činili SDA i HDZ BiH. Kako su već u vlasti, ne žure.

“Oni sjede, oni drže finansije, oni drže sve i samo mogu da blokiraju dalje imenovanje u neke institucije. Ono što se čeka”, tvrdi ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Politička igra bez granica, i još bez pobjednika. Karte su otvorene i na broju. Samo je pitanje ko će odigrati posljednji potez.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara