Izetbegović i Dodik tajnim dogovorima preuzimaju OSA-u i SIPA-u

1156

Nakon što su se u sarajevskim političkim kuloarima pojavile informacije kako su SDA i SNSD postigli dogovor o podjeli direktorskih pozicija u OSA-i i SIPA-i, rasvjetljava se pozadina naprasnog izbacivanja Željka Komšića, lidera DF-a i državnog zastupnika iz Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, piše novinska agencija Patria.

MARKETING

Više od dva mjeseca, SNSD je blokirao rad ove Komisije jer je Milorad Dodik insistirao da umjesto Sadika Ahmetovića (SDA), član bude njegov Nikola Špirić.

U zadnjem času, pao je dogovor SDA i SNSD-a da Špirić ulazi, ali iz igre izbacuju Komšića.

Prema nezvaničnim informacijama, plan Bakira Izetbegovića, koji je kreirao njegov glavni operativac Aljoša Čampara jeste da se na čelo OSA-e umjesto Almira Džuve, kojem je mandat odavno istekao, imenuje Osman Mehmedagić Osmica, inače uposlenik OSA-e i čovjek od povjerenja.

SNSD, odnosno Dodik je zauzvrat tražio da se ne dira osuđeni direktor SIPA-e Goran Zubac jer je glavni zaštitnik kriminala koji je počinjen u likvidiranoj Bobar banci.

SIPA je prije mjesec dana preuzela istragu o višemilionskom kriminalu u Bobar banci, a obzirom da iza njega stoji upravo vrh SNSD-a, Zubčevim ostankom na mjestu direktora SIPA-e, što je Izetbegović obećao Dodiku, istraga će biti opstruisana.

Izetbegović i Čampara ne odustaju od imenovanja Mehmedagića, iako im je, nezvanične su informacije iz diplomatskih krugova, skrenuta pažnja da on ne može dobiti zeleno svjetlo na direktorsku poziciju.

Tako su Izetbegović i Dodik taldžijskom politikom, kao da se radi o privatnim sigurnosnim agencijama dogovorili imenovanja čelnih ljudi OSA-e i SIPA-e.

Nezavisni odbor na čijem je čelu Žiko Krunić, više od godinu dana čuva leđa osuđenom Goranu Zubcu, a kako ne bi bio raspisan konkurs za izbor novog direktora.

O imenovanju prvog čovjeka OSA-e odlučuje upravo Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e iz koje je izbačen Komšić, a ubačen Špirić.

Komentari

komentara