Izetbegović: Ja sam zadnji kojega treba optuživati za radikalizaciju

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je u Dnevniku FTV-a, a bilo je riječi o političkim odnosima, napretku na putu ka EU i NATO-u, referendumu u RS-u...

153

– Ne možete pozivati narod da na referendumu odlučuje o nečemu što je međunarodni ugovor, naročito ako je to mirovni ugovor. Da narod odlučuje o nečemu za šta nije pozvan. Niko ne može diskutovati o odluci Ustavnog suda BiH, ona se može samo provoditi – rekao je Izetbegović.

MARKETING

On ističe da se radi o jednoj sebičnoj i rizičnoj igri Milorada Dodika i vlasti u RS-u.

– Na bazi poluistina, emocija i poluinformacija žele da postignu političku poziciju. Šta poslije referenduma? Ne možete narod pitati je li za to da se odustane od ugovora po kojem ste se zadužili kod MMF-a ili kod EBRD-a za milijarde maraka. Vi novac morate vratiti, bez obzira šta narod o tome mislio. Ne može iz Dejtona uzeti što vam se sviđa… To se ne može raditi, a prije ili poslije te će se stvari dovesti u red – istakao je Izetbegović.

O radikalizaciji političke situacije, za šta ga optužuju iz RS-a, Izetbegović ističe da samo traži svoje pravo.

– Od nas se traži da odustanemo od svojih prava. To je proslava dana kada su parlamentarci Srbi odlučili da se terotorijalno razgraniče. Sad oni očekuju da mi slavimo taj dan, a znamo kako smo se razilazili. To se sve proslavlja pravoslavnom slavom. Venecijanska komisija je utvrdila da je taj Zakon o poraznicima RS-a u neskladu sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, ali i sa samimi Ustavom RS-a. Ima li jasnije diskriminacije nego kad neko slavi dana kada je odlučio da vas odstrani sa neke terotorije – naveo je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjednišva BiH istakao je da se nada da su pred nama neke zrelije i civilizovanije odluke.

– Nadam se da će se odustati od nekih tvrdoglavosti. Ja sam zadnji kojega treba optuživati za radikalizaciju. To radi Dodik sa svojim svađama sa ambasadorima velesila, sa uvredama na OHR, sa dovođenjem u pitanjem odluke koja se ne smije dovoditi u pitanje. To je zabranjeno Krivičnim zakonom i predviđene su kazne od pola godine do pet godina zatvora – zaključio je Izetbegović.

Komentari

komentara