Izetbegović: Treća strana mora popustiti kada je riječ o ANP-u

54

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je nakon jučerašnjeg sastanka sa SDA kako će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore kako bi izašli iz ovog “ćorsokaka” u kojem se BiH nalazi proteklih godinu dana

MARKETING

Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je dogovoreno da će se određeni problemi promptno rješavati u narednom periodu.

“Denis Zvizdić nas je upoznao da ima jako puno sporazuma koji se tiču finansijske problematike u kojima se ‘barata’ sa oko milijardu eura koje ne možemo realizovati jer nemamo vlast. Sve što smo dogovarali u protekle četiri godine u vezi energetike i infrastrukture je u zastoju i sada pokušavamo otklanjati probleme kako bi se fokusirali na stvaranje drugačijeg socio-ekonomskog ambijenta”, rekao je Čović.

Čović je dodao kako danas imaju sastanak Kolegija u vezi s Domom naroda PSBiH na kojem će prisustvovati Nikola Špirić i predstavnik EU u BiH.

“Nadam se da ćemo ovih dana otvoriti te rasprave na drugačiji način nego je to bio slučaj do sada”, rekao je Čović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka sa Draganom Čovićem kazao je da je izlaz iz krize u kojoj se BiH nalazi implementacija sporazuma kojeg su 5. augusta potpisale ove dvije stranke i SNSD.

“Cilj sastanka je bio bolja saradnja HDZ-a i SDA, koja će amortizovati probleme u krizi u kojoj se nalazimo. U vezi sa imenovanjem nove strukture vlasti, složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma koji smo potpisali 5. augusta. Mandatar da izađe sa planom rada, u međuvremenu je potrebno raditi da se usvoji budžet. Ići će privremena finansiranja – ali to nije rješenje”, kazao je Bakir Izetbegović u uvodu svog obraćanja.

Odblokirati rad PSBiH, formirati komisije, jer se gomilaju sporazumi gdje BiH gubi milijarde KM – također je nužno uraditi čim prije, poručio je Izetbegović, dodavši da je zemlju potrebno graditi, a to znači i nova radna mjesta.

“Svaki problem koji se odnosi na privredu promtno se rješava. Federalni nivo vlasti će biti funkcionalan, s tim da očekujemo bitne zakone, da se ipak riješe, poput Zakona o doprinosima i slično”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara – Bakir Izetbegović je kazao da je poštivanje zakona, Ustava i ranije potpisanih sporazuma rješenje briga naroda i građana BiH.

“Konkretno, u vezi sa ANP-om, očekujem da se napravi kompromis. Mi smo kazali – za nas je sve prihvatljivo što je prihvatljivo za NATO. Minimalni ANP, koj bi bio fokusiran na civilni aspekt. Vojni može biti u minimalnom obimu. Svi moraju iskorak napraviti”, poručio je Izetbegović.

“Pretjerana tvrdoglavost, nespremnost da se malo popusti s treće strane nas je dovela ovdje. Bolje u dva mjeseca riješiti ovo i izaći iz problema”, kazao je predsjednik SDA u Sarajevu.

Ova situacija ima šansu da se riješi na sastancima koje je inicirala međunarodna zajednica i koji se dešavaju na nivou savjetnika u Predsjedništvu BiH, pojasnio je Izetbegović.

Jedan od rezulata ovog sastanka, poručio je Izetbegović, jeste i to što će se problemi rješavati na dnevnoj bazi, i tu ne smije zapinjati kao što zapinje na većim pitanjima, kao što je pitanje NATO-a.

Izetbegović je kazao da se od potencijalnog mandatara očekuje da izađe s planom rada koji je baziran na sporazumu potpisanom u augustu ove godine, ali i da je cilj što prije odblokirati rad parlamentarne skupštine kako bi se formirale komisije.

“BiH trpi , čemu taj zastoj? Potrebno je više graditi, a to otvara i nova radna mjesta. Dogovorili smo se da sve što odnosi na privredu da se promptno rješava. Očekujemo i da se Zakon o doprinosima i slični važni zakoni što prije riješe”, kazao je Izetbegović

Ova situacija ima šansu da se riješi na sastancima koje je inicirala međunarodna zajednica i koji se dešavaju na nivou savjetnika u Predsjedništvu BiH, pojasnio je Izetbegović.

Jedan od rezulata ovog sastanka, poručio je Izetbegović, jeste i to što će se problemi rješavati na dnevnoj bazi, i tu ne smije zapinjati kao što zapinje na većim pitanjima, kao što je pitanje NATO-a.

visoko.co.ba/federalna.ba/Onasa

Komentari

komentara