Naslovnica BiH Izgradnja tun...

  Izgradnja tunela ‘Žaba’ na cesti Neum – Stolac pri kraju

  85

  Izgradnja ceste Neum – Stolac jedan je od kapitalnih projekata na jugu Hercegovine. Najzahtjevniji dio ove magistralne ceste koja će konačno povezati taj dio naše zemlje s unutrašnjošću je tunel “Žaba” u dužini od 975 metara, čije je probijanje pri kraju.

  U tunelu i oko njega radi se punom parom. Na tunelu “Žaba” ostalo je probiti još svega stotinjak metara, a u onom manjem za evakuaciju tek tridesetak. Onda bi počela izgradnja ceste iz pravca Stoca prema Neumu.

  – Prošli tjedan je raspisan natječaj za dionicu Prapratnica do tunela ‘Žaba’ u dužini od 3,5 kilometra, s dvije petlje koje će dalje biti u Babinom dolu i Oštrovici – objašnjava Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH.

  Što se tiče lotova 5 i 6, radi se skupa s Općinom Neum na ekspoprijaciji zemljišta što bi moglo biti završeno do rujna ove godine, a početkom sljedeće bi se krenulo s radovima

  – Imamo osigurana financijska sredstva od 40 milijuna eura kredita za izgradnju, tako da više nije samo priča nego, kao što se vidi na terenu, mi ćemo tu dionicu uspješno završiti – kaže Pravdić.

  Konačno u to vjeruju i Neumljani, ali i turisti koji su se svakoga ljeta susretali s ogromnim gužvama, posebice na granicama s Republikom Hrvatskom.

  – Sad će mnogo lakše biti komunicirati prema unutrašnjosti. Mislim da će se za godinu-dvije ovo sve završiti i da se jednom riješimo ovih prometnih gužvi i prometnog kolapsa u sezoni – priča anketirani stanovnik Neumskog zaleđa.

  U Neumu se nadaju da bi izgradnja ove prometnice duge 36 kilometara mogla biti završena do ulaska Republike Hrvatske u Šengen. Isto tako, otvorit će, kažu, i nove mogućnosti za razvoj turizma, ali i poljoprivrede na tom području.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.