Otvorena izložba “Dvije kapele” Zlatka Ugljena u Zavičajnom muzeju Visoko

1185

U četvrtak navečer upriličeno je otvorenje izložbe “Dvije kapele”, znamenitog bosanskohercegovačkog arhitekta Zlatka Ugljena, u Zavičajnom muzeju Visoko.

MARKETING

Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. godine na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je dugogodišnji nastavnik; od 2001. godine je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Među Ugljenovim najpoznatijim i najlepšim izvedenim objektima ističu se Šerefuddinova bijela džamija u Visokom (1969-79), za koju je 1983. godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu za arhitekturu “Aga Khan” i koja je ušla u gotovo sve enciklopedije savremene arhitekture.

Danas je Zlatko Ugljen bio u posjeti Šerefudinovoj bijeloj džamiji zajedno sa svojom kćerkom i unukom.

Izložba „Dvije kapele“ koja obuhvata dva novija rada istaknutog arhitekte Zlatka Ugljena, a riječ je o sakralnim objektima od kojih je jedan realizovan, a drugi je još uvijek u procesu izgradnje.

Asocijacija arhitekata u BiH je organizirala i tehnički pripremila izložbu.

Na izložbi su prikazane Kapela Kalvarija kod Viteza koja je izgrađena i Kapela Gospe žalosne kod Brčkog koja je još uvijek neizgrađena.

Objekti su predstavljeni skicama, nacrtima, prostornim prikazima, fotografijama i maketama.

Organizatori izložbe bili su: Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, SETUP i Zavičajni muzej Visoko

Kako je to izgledalo na izložbi pogledajte na fotografijma koje smo pripremili za vas:

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

Komentari

komentara