Naslovnica Lokalne Teme Kultura Izložba Mehme...

Izložba Mehmeda Klepe u Sarajevu

177

Naš sugrađanin i akademski slikar Mehmed Klepo u Sarajevu će upriličiti interesantnu izložbu u prestižnoj BH galeriji.

Retrospektivna izložba Mehmeda Klepe cjelovit je prikaz njegovog četrdesetogodišnjeg plodnog stvaralaštva. Ona predstavlja pogled unazad, osvrt na njegove prve radove, na stvaralačke faze kroz koje je prolazio, ali uključuje i djela  iz njegovog najnovijeg opusa. Stoga ovu Retrospektivu ne treba shvatiti kao nešto što zaokružuje životni ciklus, što je karakteristično za ovakve postavke, jer nam umjetnik još uvijek može i želi pružiti nešto novo.

U pune četiri decenije profesionalnog bavljenja slikarstvom Mehmed Klepo je, kao autor autentične i autonomne vitalnosti čiji likovni govor duboko interpretira vlastitu subjektivnost, izgradio prepoznatljiv umjetnički identitet u sklopu modernog bosanskohercegovačkog slikarstva

Opus ovog umjetnika  je  velik i do sada segmentarnopredstavljan na mnogim samostalnim i koletktivnim izložbama. Međutim, ova izložba nudi cjelovit  rezime njegovog rada teuistinu predstavlja jedinstven događaj, jer će publika prvi put  imati priliku vidjeti toliki obim i raspon Klepinogbogatog stvaralaštva, objedinjen u jednu izložbu.

U saradnji  sa UG Ars tragovi, izložba je bila prezentirana u sklopu manifestacije Dani Zaima Muzaferije u novembru 2018. godine. Zbog velikog broja radova nije bilo moguće realizirati ovu postavku na jednom mjestu, pa je izložba postavljena u tri segmenta i to u: Zavičajnom muzeju Visoko, Galeriji Likum ’76 i Gradskoj galeriji u Kaknju. Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti, a prostor Galerije  Collegium Artisticum će omugućiti njen cjelovit prikaz, što i jeste svrha ovakvih postavki.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.