Naslovnica Preporuka Izložba Zemal...

Izložba Zemaljskog muzeja BiH u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani

28
Uz izložbu će biti predstavljena i fotomonografija istog imena u izdanju Zemaljskog muzeja BiH u kojoj je sadržan dio vrijedne muzejske zbirke fotografija na staklenim pločama, nastalih krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Franjo Topič, muzejski fotograf u to vrijeme, zabilježio je mnoštvo detalja – nošnje, običaje, svečane prilike i trenutke iz svakodnevnog života stanovnika Bosne i Hercegovine, na fotografijama koje danas predstavljanju neprocjenjivo kulturno naslijeđe naše zemlje.

Monografija “Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.” predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

Izložba će biti postavljena do 26. maja u Slovenskom etnografskom muzeju.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.