Naslovnica Preporuka Izložbom &#82...

Izložbom “Novecento/900” Mak Hubjer i Max Papeschi daju kritički osvrt na neuspjeh 20. stoljeća

24

Izložbom “Novecento/900” koja će 18. maja u 21 sat biti otvorena u Historijskom muzeju BiH italijanski umjetnik Max Papeschi i bh. umjetnik Mak Hubjer kritički će se osvrnuti na neslavnu prošlost ratova i sukoba koji su obilježili 20. vijek te kroz propitivanje sadašnjosti obojene tenzijama i društvenim podjelama predstaviti novu sliku budućnosti.

Do saradnje Maka Hubjera s jednim od najvažnijih italijanskih umjetnika današnjice Maxom Paeschijem došlo je sasvim slučajno. Prvo su, kaže Hubjer, predstavili svoje radove pa tek onda nastavili komunikaciju.

“Drago mi je što imam priliku raditi izložbu s jednim od najvažnijih italijanskih umjetnika današnjice o pitanju problema rata. To je veoma popularno raditi danas, a meni je zanimljivo raditi iz perspektive nekoga ko se tim bavi unutar ovih prostora i u kontekstu vremena u kojem živimo. Još mi je zanimljivije što nekog, ko se bavi općim pitanjem rata, zanima šta mi ovdje mislimo o tome. Ta simbioza radova koja se dogodila dovela je do spleta da jedni radovi dešifriraju druge i da se na neki način poklapaju i nadopunjuju”, rekao je Hubjer.

Izložba će predstaviti seriju 20 radova Maxa Papeschija i 16 radova Maka Hubjera. Izrazivši zadovoljstvo što je došao u Sarajevo, Papeschi kaže da njegov rad, iako je politički-neispravan, pokazuje globalizirano i konzumerističko društvo i na realističan ironičan način otkriva užas ovog životnog stila.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.