Izrael supersoničnom raketom napao iranske mete u Siriji

166

Izraelske vazduhoplovne snage su navodno prvi put koristile supersoničnu raketu Rampage vazduh-zemlja za napad na iranske pozicije u Siriji, javljaju strani mediji.

MARKETING

Izrael je navodno napao iransku fabriku raketa zemlja-zemlja u sirijskoj bazi kraj Hame u subotu i satelitski snimci izraelske obaveštajne kompanije ImageSat Intl,ISI su pokazale da je potpuno uništena.

“Glavna industrijska postrojenja su potpuno uništena, uključujuči glavni hangar i tri dodatna hangara za proizvodnju i zgrade”, navela je ta kompanija, ali Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da su izraelski avioni ispalili rakete iz libanskog vazdušnog prostora oko 02.30 u subotu.

Fabrika se nalazi u blizini drugih postrojenja povezanih s iranskim SSM projektom u Siriji koja su i ranije bila meta navodnih izraelskih napada u posljednje dvije godine.

Nazvana ” Rampage” po popularnoj video igri, raketa je supersonična dugometna sa bojevom glavom, raketnim motorom i navigacijom koje omogućava precizno ciljanje.

Eksperti kažu da ta raketa može da bude primijećena ali ju je vrlo teško presresti između ostalog zbog brzine. Raketom se naoružavaju borbeni avioni F-15, F1-6 i F-35 .

Raketa dužine 4,7 metara, teška 570 kilograma, je navođena GPS sistemom i može da dejstvuje u svim vremenskim uslovima i danju i noću.

Neki izraelski mediji prenose da je raketa uspješno izbjegla unaprijeđene protivraketne presretače tipa S-300.

Raketu je izgradila Izraelska aero-kosmička industrija i ona je u osnovi neutralisala rakete S -300 kojima je nedavno snabdjevena sirijska vojska.

Izrael je više puta naglašavao da će učiniti sve što može da spriječi Iran da se učvrsti u susjednoj Siriji.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara