Naslovnica Zanimljivosti Nauka i tehnologija Izraelski tim...

Izraelski tim ipak neće slati drugu letjelicu na Mjesec

29
Nakon neuspjeha tokom prve misije SpaceIL je saopćio da će se pripremiti za drugi pokušaj slijetanja na Mjesec, no u najnovijem tvitu na Twitteru je potvrđeno da će tim raditi na letjelici Beresheet 2, ali da će ona imati drugu svrhu.

Prva letjelica Beresheet je krenula u misiju na Mjesec 11. aprila, ali slijetanje na lunarnu površinu nije bilo uspješno. Problem je nastao svega nekoliko trenutaka prije nego je letjelica dotakla površinu.

“Preliminarna istraga posljednjih manevara slijetanja je pokazala da je manuelna komanda unesena u kompjuter letjelice, što je dovelo do lančane reakcije tokom koje je glavni motor isključen, a to je spriječilo njegovu ponovnu aktivaciju”, navedeno je u saopćenju.

Uprkos padu i uništenju letjelice, SpaceIL je misiju okarakterisao kao uspješno i rekordno putovanje te da ponavljanje putovanja na Mjesec nije dovoljan izazov.

U međuvremenu, druge privatne grupe još uvijek žele obaviti misije slijetanja na Mjesec koje su planirane najranije za 2020. godinu. Među njima je japanski iSpace i Astrobotic iz Pittsburgha.

NASA je također izabrala dvije kompanije koje će poslati robotske landere na Mjesec, a to su Orbit Beyond i Intuitive Machines. Ove kompanije će američkoj svemirskoj agenciji pomoći da nastavi proučavati lunarnu površinu.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.