Naslovnica Preporuka Izvedbom kont...

Izvedbom kontroverznog djela Franza Kafke u Tuzli počeo Festival premijera

26

Premijernim izvođenjem predstave “Pismo ocu” Franza Kafke u režija Damira Altumbabića večeras je u Teatru kabare u Tuzli počeo Festival premijera u okviru kojeg će scenski život započeti pet novih teatarskih ostvarenja.

Ovogodišnje izdanje manifestacije organizirano je u povodu obilježavanja 50. godišnjice umjetničkog rada pjesnika za djecu i književnika Šime Ešića, a istom ujedno počinje i 17. teatarska sezona Teatra kabare Tuzla.

“Festival premijera i način na koji otvaramo umjetničku sezonu predstavlja raritet u Bosni i Hercegovini. Koliko znam niti jedan teatar u BiH nije u mogućnosti otvoriti teatarsku sezonu s pet premijernih projekata u periodu od mjesec dana. Svoju dinamiku rada u toku sezone napravimo takvom da sebi omogućimo tu vrstu rariteta i kurioziteta i to postaje naša tradicija”, rekao je umjetnički rukovodilac Teatra kabare Tuzla Vlado Kerošević.

“Pismo ocu” predstavlja Kafkin obračun s ocem u kojem glumci na sceni iščitavaju kakav je odnos veliki pisac imao prema ocu, kako ga je doživljavao i kakve je sve to posljedice ostvarilo na njegovo odrastanje, sazrijevanje i kompletan život.

Svojevrstan je to autobiografski testament, apsurdna tragična priča jednog od najvećih pisaca.

Adaptaciju ovog kontroverznog djela uradio je Dorian Paulić, koristeći se i drugim djelima kako bi stvorio tekst o strahovima, snovima, težnjama, o životu i smrti Franza Kafke, ali i o njegovoj životnoj neostvarenosti.

Treći Festival premijera održava se pod motom “Teatar sadašnjosti”, a publika će do 9. novembra moći pogledati još četiri komada, odnosno komediju “Pijani” i dramu “Malograđani” te dječije predstave “Hoću da se igram” i “Izmislionica u selu Pričevac”.

Sve predstave će ocjenjivati publika, a na samom kraju će biti proglašeno najbolje teatarsko ostvarenje.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.