Izvršenim pretresom u Zenici pronađeno oružje i eksploziv

282

Dana 24.08.2021. godine, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici,  policijski službenici  Sektora kriminalističke policije, Odsjek za maloljetničku delikvenciju, kompjuterski kriminal i krivična djela protiv spolne slobode i morala su u okviru aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela “Računalna prijevara” iz člana 395. Krivičnog zakona Federacije BiH, izvršili  pretres kuće i pratećih objekata na adresi Ahmeta Hafizovića, u Zenici, a koje koriste lica: A.A., rođen 1990. godine, i H.A., rođena 1989. godine, oba lica iz Zenice, koja se sumnjiče za izvršenje navedenog krivičnog djela.

Naznačene aktivnosti su poduzimane u saradnji i uz podršku službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, a takođe su angažovani i pripadnici Specijalne policijske jedinice.

Izvršenim pretresom pronađeni su traženi predmeti, a lica A.A. i H.A. su lišena slobode. Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti, od strane policijskih službenika je uočeno da je kroz prozor drugog dijela stambenog objekta, koji koristi lice A.A., rođeno 1978. godine, odbačen pištolj, nakon čega se pristupilo vršenju pretresa i te stambene jedinice. Tom prilikom, pored odbačenog pištolja pronađena je i jedna automatska puška, sa pripadajućim okvirom i trideset komada metaka, ručna bombaM52, te 500 grama mase, za koju je preliminarnim pregledom utvrđeno da se radi o eksplozivu i inicijalnim sredstvom. Lice A.A. je lišeno slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo  “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sporna materija, oružje, municija i drugi predmeti pronađeni tokom pretresa su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

 Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.