Naslovnica Auto Jaguar Land R...

Jaguar Land Rover, zadnji kvartal 2018. zaključio s minusom od 3,4 milijarde funti

37

Indijski vlasnik suočen je s rekordnim gubitkom Jaguar Land Rovera, koji je zadnji kvartal prošle godine zaključio s minusom od 3,4 milijarde funti.

Posljedica je to drastičnog pada prodaje na kineskom tržištu od čak 47% koja je anulirala istovremen rast na američkom i europskom tržištu. Tako je prodaja između listopada i prosinca pala za čak 6,4% u usporedbi s godinom prije. Pao je i neto prihod, i to za nemalih 100 milijuna funti, na 6,2 milijarde funti. Pritom treba imati na umu da je ovo treći kvartal zaredom u kojem posluju s gubitkom.

Britanski proizvođač je zbog ogromnog gubitka smanjio kapital u poslovnim knjigama za iznos od 3,1 milijardu funti, ali i dalje stoji gubitak od nekoliko stotina milijuna funti

“Ovo je teško vrijeme za industriju, ali mi ostajemo fokusirani na osiguravanju održivog i profitabilnog rasta, uz ostvarivanje planiranih investicija koje će osigurati poslovanje u budućnosti”, rekao je prvi čovjek Jaguar Land Rovera, Ralf Speth.

Od 13 modela samo njih četiri su zabilježila rast. Među njima su Jaguar I-Pace i E-Pace, modeli koji se proizvode u pogonima Magna Steyr u Austriji. Kompanija je već ranije najavila kako će u okviru poslovne strategije ukinuti oko 6.000 radnih mjesta, ali i otvoriti dvije nove tvornice baterija, u Velikoj Britaniji i Slovačkoj. Proizvodnja kompanije je prošle godine pala za 16% na oko 450.000 vozila, javlja CNN.

Podsjetimo, Tata Motors je 2008. godine kupila Jaguar Land Rover od Forda za 2,3 milijarde dolara. Nakon više od 20 milijardi ulaganja kompanija je do prošle godine poslovala pozitivno uz konstantan rast proizvodnje.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.