Jake mjere osiguranja i neugodni incidenti prate projekcije zastrašujućeg “Jokera” u SAD-u

348

Uz pojačane mjere osiguranja u kino dvoranama, intenzivnu akciju na platnu i nekoliko neugodnih incidenata na različitim lokacijama u SAD-u, film “Joker” s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, bio je uznemirujuće iskustvo za brojne gledaoce s druge strane Atlantika.
Jedan mladić je glasno odobravao, navijao i pljeskao nakon svakog ubistva koje se desilo u filmu, zbog čega je trećina gledalaca pobjegla iz prepune kino dvorane na Times Square u New Yorku.

MARKETING

Osim toga, pojedini strani mediji pišu da u New York policija planira u sve kino dvorane poslati jedinice, ali u civilnoj odjeći. U kalifornijskom gradu Huntington Beach, jedno je kino otkazalo dvije projekcije nakon što su dobili anonimnu prijetnju, potvrdila je policija. U saveznoj državi Tennessee, zabranili su gledaocima da dolaze obučeni u klaunovo odijelo poput glavnog lika u filmu.

Društvene mreže “Joker” je užario, a projekcije se širom SAD-a odvijaju uz pojačane mjere osiguranja kao i upozorenja koja prate film.

I dok se reditelj Todd Phillips nada da će film potaknuti nužne diskusije o oružju, nasilju i odnosu prema mentalno oboljelim osobama, javnost se više boji da će film neke potaknuti na nasilje, kao što je to bio slučaj za vrijeme premijere filma “The Dark Knight Rises”, u kojem je Joker također glavni negativac. Tada je 31-godišnji James Holmes pucao na posjetioce kina u Coloradu i ubio 12 osoba.

FBI je upozorio lokalne policijske snage da prate potencijalno prijeteće objave na društvenim mrežama koje su vezane uz film. U međuvremenu je Warner Bros studio, koji stoji iza filma “Joker”, izdao saopćenje u kojem piše da film ne podržava stvarno nasilje ni na bilo koji način, dok je zvijezda filma, glumac Joaquin Phoenix pokušao smiriti tenzije moleći ljude da pogledaju film prije nego što donesu sud o tome koja je njegova poruka.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara