Japanski terenac nastavlja da obara rekorde

122

Toyota Land Cruiser, model s najdužim stažom na tržištu počeo je da se prodaje daleke 1951. godine.

MARKETING

Dao je značajan doprinos rastu povjerenja u japanski brend koji je već decenijama sinonim za kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost.

Toyota Motor Corporation (Toyota) nedavno je objavila da je ukupna svjetska prodaja svih serija Land Cruiser premašila 10 miliona vozila.

Land Cruiser je najduže prodavani Toyotin automobil. Pušten je u prodaju 1. avgusta 1951. godine, kao Toyota “Jeep BJ”. Njegova proizvodnja traje već 68 godina.

Izvoz Land Cruisera je u punoj mjeri započeo sa serijom 20, koja je predstavljena u novembru 1955, četiri godine nakon predstavljanja vozila prve generacije.

Otada je Toyota dosljedno razvijala varijante koje zadovoljavaju potrebe kupaca, ne ugrožavajući pouzdanost, dugotrajnost i vozne karakteristike na lošim putevima koji su predstavljali temelje razvojnih koncepata na kojima se Land Cruiser zasniva.

Land Cruiser je zbog toga nastavio da uživa podršku kupaca širom svijeta. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, ali je 1965, 10 godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 primjeraka godišnje.

Danas se Land Cruiser prodaje u oko 170 zemalja i regiona u cijelom svijetu, a godišnja svjetska prodaja je oko 400.000 primjeraka.

Land Cruiser dao je značajan doprinos povećanju povjerenja u marku Toyota širom svijeta i stvorio uporište za povećanje Toyotinog izvoza.

Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regioni u kojima se i dan danas koristi Land Cruiser serije 40, nekih 50 godina nakon proizvodnje.

Istorija Land Cruisera simbolizuje Toyotin QDR – kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost. Istovremeno, to je izvor Toyotine proizvodnje automobila za svijet i za ljude.

Land Cruiser je pouzdani pratilac u radu i životu na raznovrsne načine; to je automobil koji prevozi ljude i robu i koji ispunjava ljudske snove o kretanju; to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate svojim kućama.

U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prevoz djece obolele od malarije u bolnicu; a u izbjegličkim kampovima u Ugandi za prevoz pacijenata u klinike.

U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1600 metara ispod površine; koristi se i za tjeranje stoke na velikim imanjima od 8.000 kvadratnih kilometara.

U Kostarici, u Centralnoj Americi, postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu šargarepe na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što je “jedino Land Cruiser u stanju da dođe do tih polja”.

Zaista, postoje mnoga mjesta širom sveta na kojima bi danas svakodnevni život bio gotovo nemoguć bez Land Cruisera.

Gledajući prema naprijed, u svrhu ispunjavanja zahtjeva – pa čak i iznad očekivanja kupaca, razvoj Land Cruisera će se odvijati na osnovu ideje da će se koristiti u svim dijelovima svijeta; zbog toga Toyota namjerava da postavi još strože standarde i nastavi da proizvodi automobile s ciljem stvaranja zaista jedinstvenog vozila.

Od pokretanja prodaje Land Cruisera serije 20, 1955, Toyota je povećala broj zemalja u koje izvozi ovaj model, uz fokus na Centralnu i Južnu Ameriku, Srednji istok i jugoistočnu Aziju.

Land Cruiser se prodaje u otprilike 170 zemalja i regiona, a 2018. godine prodato je oko 400.000 vozila. Iako se većina Land Cruisera proizvodi u Japanu, sklapanje rastavljenih vozila (CKD) odvija se i u Keniji i Portugalu.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara