Jasmini Zubić (SDP) i Mirzi Ganiću (SDA) uručeni mandati u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

612
Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH do 6. decembra 2018. godine svi kandidati moraju dostaviti izjavu o imovinskom stanju, nakon čega su zastupnicima dodijeljeni certifikati.
Među 98 zastupnika nalaze se i dva visočka zastupnika, Jasmina Zubić iz SDP-a koja je osvojila najviše glasova unutar SDP liste i Mirza Ganić iz SDA koji je bio drugoplasirani iza Mirsada Zaimovića iz SDA ali zbog dobrog rezultata stranke u izbornoj jedinici šest SDA je dala dva zastupnika.

Od ukupno 98 mjesta, najviše (27) osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

MARKETING

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u zastupničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

Komentari

komentara