Naslovnica BiH Politika Je li se odus...

Je li se odustalo od slanja Godišnjeg nacionalnog programa?

17

Ni dan nakon potpisivanja sporazuma lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti, nije jasnije šta je tačno dogovoreno: da li se odustalo od slanja Godišnjeg nacionalnog programa BiH u NATO ili ne? Sporazum različito tumače i potpisinici, ali i opozicioni političari iz oba entiteta. Za jedne ovo je put ka vojnoj neutralnosti BiH, za druge trasiranje puta ka NATO-u.

U dokumentu na koji su stavljeni potpisi trojice lidera 12 je principa, a rok – mjesec dana. To je ono što je poznato. Sve drugo različito se tumači. Npr., NATO put. Godišnjeg nacionalnog programa BiH u dokumentu nema. Ko je odustao? SDA od višemjesečnog uslova za novi saziv Vijeća ministara BiH ili SNSD od isključivog ne? Za one koji će prvi odlučivati o imenu novog predsjedavajućeg Vijeća minstara BiH odgovor je potpuno jasan.

– Mi smo sporazum shvatili da ako ide Godišnji nacionalni program onda je i mandatar ok – saopćio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH (DF).

Podrška partnerskoj SDA stigla je od SBB-a. Oni nisu učestvovali u pregovorima, ali podržavaju deblokadu formiranja vlasti. Doduše, uz put u NATO.

– Dogovoreno je da će parlamentarna komisija zadužena za NATO pregovarati s NATO-om i poslati Godišnji nacionalni plan, samim tim smo krenuli ka putu u NATO – kaže potpredsjednica SBB-a Edita Đapo.

Isti dokument u tumačenjima stigao je do najmanje dvije verzije. Potpuno različite. Za opozicione stranke RS-a ovo je Dodikov poraz. Za one iz Federacije njegova pobjeda.

– Smatramo da je ovaj dokument u suštini kapitulacija politike Milorada Dodika i SNSD-a koju je vodio proteklih mjeseci i godina. Ovo je po nama jasno trasiranje puta RS-a ka NATO-u i poraz politike vojne neutralnosti – ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra da sporazum nije realan, te da se radi o bombastičnoj najavi koja je bila potrebna trojici lidera, potpisnicima sporazuma.

U cijeloj priči, čini se, najzadovoljniji su u HDZ-u BiH. Na papiru – jasno definisano: bit će ispoštovane presude u vezi sa Izbornim zakonom.

– Bit će zanimljivo, prvenstveno što je SDA dozvolila da se unese “legitimni predstavnik” i šta to uopće znači? Vidjet ćemo kakva će biti reakcija Željka Komšića, jer je očigledno da se ovdje prventsveno tiče njega i njegovog izbora za člana Predsjedništva jer HDZ osporava njegov legitimitet – napominje politička analitičarka Ivana Marić.

– Nadam se da će akteri dobronamjerno ispratiti ovaj svoj konsenzus oko načela do konkretnih prijedloga Izbornog zakona. Ne moraju se u početku svi slagati oko svega – stava je analitičar IDPI-ja Milan Sitarski.

Mnogi se pitaju i da li se dogovoru može vjerovati? Slični principi bili su pred trojicom lidera prije samo nekoliko mjeseci. Od toga nije bilo ništa.

– Mislim da ni oni jedni drugima ne vjeruju u potpunosti. Ukoliko se ne ispune dogovori u roku od mjesec dana, slijede nove prijetnje. Znači, nastavlja se ista ona retorika i rafalna paljba kojoj smo bili izloženi zadnjih mjeseci – zaključuje politička analitičarka Tanja Topić.

Prvi test bit će na Predsjedništvu BiH. Od njih se očekuje da potvrde novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. A tada će biti jasnije i šta je tačno dogovoreno.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.