Jeff Bezos s ostatkom posade sletio na Zemlju

100

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek za svijetu, njegov brat Mark Bezos, pilot Wally Funk i Oliver Daemen poletjeli su u svemir, a nakon kratkog leta sigurno su sletjeli za Zemlju.

MARKETING

Time je ovo historijsko putovanje okončano.

Nekoliko minuta nakon polijetanja ušli su u bestežinsko stanje, a zatim krenuli nazad.

S “Blue Origin” danas su išli na izlet do 2.300 kilometara na sat do ruba svemira. Let je trajao svega 11 minuta.

Ovo je suborbitalni let, što znači da raketni brod “New Shepard” nije stigao u orbitu. Međutim, išao je više od 62 milje iznad Zemlje, za koju se široko smatra da je rub svemira, piše CNN.

Kapsula posade se odvojila od rakete na vrhu putanje i kratko nastavila prema gore prije nego što je kapsula gotovo lebdila na vrhu putanje leta, dajući putnicima nekoliko minuta bestežinskog stanja.

Avijatičarka Wally Funk (82) je najstarija osoba koja je stigla do svemira dok je osamnaestogodišnji Oliver Daemen najmlađa osoba.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.