Jel’ moguće da ne valjaju ni Munib ni Amra?

Adnan Jasho Jašarspahić

3003

Bilo bi sad nepristojno i neprimjereno da samohvaleći se objavim sve linkove kolumni ispisanih u protekle tri godine a koje su predviđale sve što se danas dešava u političkom Visokom završno sa ovim uvodom u isključenje aktuelne načelnice iz OO SDA Visoko. Samo članovi redakcije Visoko.co.ba znaju i nikad neće zaboraviti kakvom smo javnom linču tada bili izloženi. Govorili smo tada, a mislimo isto i danas da bi nam najveća uvreda bila da smo jedni od njih. Znali smo da objavljivati neugodnu istinu donosi probleme i neprijatelje i mi to u potpunosti razumijemo i prihvatamo. Svakako da se sjećamo i da ćemo se sjećati riječi neprijatelja, ekvivalentno sjećanju na tišinu “prijatelja”. 

MARKETING

samo prava raja je znala u cemu je trikKada bi postojalo neko legitimno pravo da se recimo i konj kao domaća životinja može kandidovati na Lokalnim izborima i kad bi tog konja kao kandidata za načelnika ponudio biračima OO SDA Visoko, pored ovakve opozicije i šizofreno zadojenog i isprepadanog biračkog tijela i taj konj bi dobio mandat da nas predstavlja u naredne četiri godine.

Vratimo se ovoj aktuelnoj priči oko predisključenja načelnice općine Amre Babić iz OO SDA Visoko. Otkud sad to odjednon nakon svih onih priča, dokumentovanih raznoraznim kamerama, fotografijama, intervjuima, hvalospjevima itd, itd … Zar smo to bili glupi tri godine i sad nam odjednom oči otvara upravo onaj ko nam je i nametnuo taj način razmišljanja u pojavnom smislu Amre Babić od koje se sad ograđuje i to zvanično? Ali nije tu ništa posebno ni čudno iz prostog razloga jer svi prethodni načelnici uradili su isto od Kenana Jusufbašića, preko Faruka Salčinovića i Muniba Alibegovića do Amre Babić. Svi su oni nakon izvjesnog vremena zahladnili odnose sa strankom/partijom i krenuli u svoje privatne političke živote pri tome zaboravljajući kako su došli tu gdje jesu i kojim političkim putem. Odavno su oni koji dobiju vlast i moć izgubili osjećaj straha i stid pred Bogom i pred narodom.

halim he he he pozzSad je pitanje kako aktuelna SDA Visoko misli biračima prodati priču šta se desilo. Koju folišku sad da primjene. Eto Munib je bio despot, “naopak”, oteo se kontroli pa je pometen, kako on tako i tadašnji predsjednik Ahmet Kurspahić. Nakon njih nova “redizajnirana” SDA je prodala priču naivnom biračkom tijelu kako su oni drugačiji, mlađi, obrazovaniji, jači i bolji. Nešto oko 30% onih koji su glasali su popušili tu priču i dali mandat ovim danas da vladaju gradom i od njega naprave ono što ni agresor nije u periodu 1992-1995. Tih godina jeste bila pustoš, ali je bilo nekog duha. Danas je još gora pustoš, nema nikakvog duha i postajemo svakim danom jedni drugim sve veći dušmani zatrovani i inficirani pogrešnim političkim instrukcijama političkih patuljaka i pajaca sakrivenih iza dimne zavjese. Vjerovatno i na ove izbore OO SDA Visoko ide sa istom pričom da su oni bolji od ovih prethodnih. Nisu “redizajnirani”, ali će recimo biti “resetovani”. Neće problem biti Munib nego Amra, s tim da u masovnoj hipnozi i kolektivnoj amneziji biračkog tijela pokušat će nekako pojasniti ideološki i praktično da oni prethodni od 2010. nisu oni nego neki drugi, recimo, “anamo oni”.

brezova metlaDa bi zanemarujući formu shvatili suštinu moramo se vratiti na početak i zapitati se ko je napravio i proizveo svo ovo ludilo koje se danas dešava u najjačoj stranci u Visokom koja u najvećoj mjeri odlučuje o kvalitetu našeg života? Ko je napravio sistem vrijednosti u kojem u Visokom niko ne valja ko nije stranački poslušnik? Zašto smo prihvatili način društvenog i političkog života u komunikaciji između nas i njih da svi mi koji ne mislimo kao oni trebaju biti uništeni, smijenjeni, uklonjeni. Šta je problem što se sad bumerang vraća svom vlasniku i što se stvorila kritična masa onih koji se znaju braniti. To što se predsjednik kod svoje dvije nekadašnje “lavice” preračunao i od njih dvije napravio oružje za obračun sa svim neistomišljenicima, a onda mu se to oružje okrenulo protiv njega, zar to nije bilo za očekivati? Upravo je njegova glupost, politički dilentatizam i nepromišljanost i dovela u poziciju vlasti i odlučivanja one od kojih se sada javno ograđuje u pojvnom i svakom drugom smislu.

kim jong un, visokoDanašnja situacija u Visokom je ništa drugo do produkt loše politike onih kojima je narod dao vlast 2012.godine. To je produkt lošeg izbora, procjene prvog čovjeka stranke koji je redom nizao loše kadrovske poteze počev od članova OIO SDA Visoko, kandidata za načelnika, podobnih medija, kvazinovinara, liste vijećnika, Upravnih, Nadzornih odbora, Komisija, miševa iz opozicije koji prodaju posmatračka mjesta na izborima … Sve ovo danas što ne valja je proizvod upravo takve, pogrešne politike. Teško je od totalnih bezveznjaka i anonimusa praviti bitne političke figure. Svi kojima je bio okružen su mali nerealizovani patuljci kojima je on bio krajnja ambicija, pa je samim tim i lokalna politika patuljasta i bezvezna.

stripi visokoMnogi se u razgovorima sa mnom pitaju pa zar ta Centrala u Sarajevu ne vidi šta se dešava u Visokom i zašto ne reaguje? Odgovor je vrlo jednostavan. Da ta Centrala ozbiljno doživljava Visoko vjerovatno bi već davno reagovali i zabranili političko djelovanje svima koji su učestvovali u smjeni časnog i poštenog čovjeka Ahmeta Kurspahića. Prije pet godina iz stranke su otjerani normalni sa kojima se bar moglo demokratski razgovarati, suprotno fizičkim napadima nasred čaršije. Oko današnje SDA u Visokom su se okupili politički klovnovi, karijeristi, mali bezvezni pijuni sa diplomama sumnjivih seoskih fakulteta koji u stranku dolaze kao na Biro za zapošljavanje i čekaju da budu neki novi PR -ovi Doma zdravlja ili JKP “Visoko”, učiteljica, vaspitačica ili ničim izazvana uposlenica Općine. Međutim samo takvi slušaju, samo su takvi podobni i mogu trpiti politička naseravanja o jedinstvu Bošnjaka iz lokalne perspektive i o tome kako je u jedinstvu snaga. S tim da te snage imamo koliko hočeš, ali nam nasuprot tome treba pameti.

sin cityPristup upravljanja jednom lokalnom zajednicom kroz dobijenu vlast na način da ne želiš da se suočavaš sa razmišljanjima sebi ravnih ili čak pametnijih od sebe, stalna potraga za sagovornicima koji se dive tvojoj umišljenoj pameti, koji te tapšu po ramenu i govore ti da si genije sa krajnjom ambicijom ostvarivanja nekog ličnog interesa na kraju se ispostavila najpogubnijom upravo za onog ko je i proizveo sve te kretene koji s nečasnim namjerama dobiše priliku biti vojnici partije. Nasuprot tome i homofobiji, ukoliko se iskreno željelo dobro Visokom, moralo se izaći iz političkog podruma i tame koju on nosi sa sobom, rastjerati sve te “slijepe miševe” koji se samo u tami i snalaze i okrenuti se ljudima koji nešto znače, koji su napravili neko ime u svojim poslovima. Moralo se komunicirati otvoreno i pošteno s njima, ponekad poslušati, takvi uvijek imaju dobre sugestije direktno iz oblasti kojom se bave, podijeliti razmišljanja s njima, a ne samo zvati privrednike onda kada ti treba donacija za nekakve iftare, za izbore svake druge godine i kada izgubiš kontrolu i osjetiš da si na ledu, odnosno kad spoznaš da tvoj politički proizvod ima veću hrabrost i znanje od tebe.

francuzica, visokoAko ste imali vremena i živce da čitate ovaj tekst sve do ovdje, onda vam je savršeno jasno da su ovi u paketu promašaj. Između njih stoji znak jednakosti i oni su potpuno istog političkog profila, s tim da je za njih takve kakvi jesu isti onaj Aziz Brotlija o kojem smo svašta pisali i govorili dok je bio personifikacija SDA u Visokom, zapravo vrlo ozbiljan i odgovoran i vrhunski političar. Sve ovo do sad u proteklih pet godina je bilo gubljenje vremena i vožnja u rikverc kada je u pitanju OO SDA Visoko, a pošto su oni svih tih godina vlast, samim tim isto se odnosi i na Visoko. Pametan čovjek uvijek provodi vrijeme sa onima od kojih može nešto novo da nauči, glup sjedi sa onima kojima stalno mora iznova da prenosi znanje.

halim, amra boksI sad se vraćamo na naslov teksta. Jel moguće da ne valjaju ni Munib ni Amra? Ili možda ne valjaju oni koji su bili protiv Muniba pa sad i protiv Amre?. Ili je odgovor sadržan u pogrešno postavljenom pitanju?

 

Komentari

komentara