Svijet

Johnson ne želi tražiti odgađanje Brexita

Nakon brzog usvajanja u parlamentu prošle sedmice, nacrt zakona o odbacivanju Brexita bez dogovora 31. oktobra danas je odobren i Kraljevskim pristankom kraljice Elizabete II, javlja Anadolu Agency (AA).

Zakon obavezuje Vladu premijera Borisa Johnsona da traži produženje roka od 31. oktobra kako bi postigla dogovor s Europskom unijom o Brexitu.

Međutim, ured britanskog premijera je ubrzo objavio da će se Brexit dogoditi do zakazanog datuma te da oko toga nema nikakve sumnje.

“Premijer je vrlo jasan kada kaže da će zemlju izvesti iz Europske unije do 31. oktobra bez ‘ako’ ili ‘ali’. Više neće pristajati na besmislena odgađanja”, saopćili su iz Johnsonovog ureda nakon što je aktom britanske kraljice nacrt zakona i zvanično postao zakon.

Zastupnici bi trebali glasati i o prijedlogu premijera Johnsona za prijevremene izbore, koje traži kako na snagu ne bi stupilo odgađanje Brexita, ali izgledno je da će parlament odbiti i taj njegov zahtjev.

Prema tome, izlazak Velike Britanije iz EU-a i dalje ostaje upitan više od tri godine nakon njegovog izglasavanja na referendumu 2016. godine.

Mogući izhodi uključuju više scenarija, od izlaska bez dogovora do potpunog odustajanja od provedbe rezultata referenduma građana.

Prema zakonu koji je potvrdila kraljica Elizabeta, premijer mora tražiti odgađanje Brexita do 2020. godine, osim ako u međuvremenu ne postigne novi sporazum s EU-om.

Također, nije jasno koji će biti sljedeći potez premijera Johnsona s obzirom na to da čelnici EU-a tvrde da nisu primili nikakve nove prijedloge.

Johnson je ranije ipak najavio da će 31. oktobra izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije, bez obzira bude li postignut sporazum o budućim odnosima između Londona i Brisela.

Visoko.co.ba / AA

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh